https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sedm-z-deseti-cechu-je-spokojeno-se-stavem-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sedm z deseti Čechů je spokojeno se stavem životního prostředí

18.6.2013 01:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
S hustotou silničního provozu je spokojeno 35 %, zatímco nespokojenost vyjádřily bezmála dvě třetiny (64 %) obyvatel.
S hustotou silničního provozu je spokojeno 35 %, zatímco nespokojenost vyjádřily bezmála dvě třetiny (64 %) obyvatel.
Obyvatelé České republiky jsou spokojeni se stavem prostředí, ve kterém žijí. Alespoň tak to vychází podle výzkumu veřejného mínění, který v květnu uspořádalo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Podle něj spokojenost Čechů a Moravanů od roku 2007 vykazuje stabilní hodnoty.
 

S výjimkou hustoty silničního provozu jsou obyvatelé ČR spokojeni ve všech zkoumaných aspektech životního prostředí v místě bydliště. Nejlépe hodnotí dostupnost volné přírody (84 % spokojených, z toho 34 % „velmi“, proti 16 % nespokojených) a kvalita pitné vody (82 % spokojeno, z toho 31 % „velmi“, 17 % nespokojeno).

Téměř tři čtvrtiny (73 %) lidí hodnotí pozitivně čistotu okolní přírody, tři pětiny (60 %) jsou spokojeny s čistotou ovzduší a necelé tři pětiny (56 %) vnímají jako dobrou čistotu povrchových vod.

Nadpoloviční většina (54 %) je spokojena i s úrovní hluku v prostředí, kde bydlí. V případě hustoty silničního provozu tvoří skupina spokojených občanů asi třetinovou (35 %) menšinu, zatímco nespokojenost v tomto ohledu vyjádřily bezmála dvě třetiny (64 %) obyvatel. Dokonce čtvrtina (24 %) je podle vlastních slov v tomto ohledu „velmi nespokojena“.

Podle analýzy CVVM jsou ke stavu životního prostředí kritičtější obyvatelé Moravskoslezského kraje a Prahy, naopak příznivěji situaci hodnotí lidé z Plzeňského kraje. Tradičně je nespokojenost se stavem životního prostředí vyšší u obyvatel větších měst a také u lidí, kteří nejsou spokojeni s životní úrovní vlastní domácnosti.

Výzkumníci se lidí také dotazovali, zda lidé mají zájem o informace o stavu životního prostředí. O ně mají podle vlastního vyjádření zájem asi tři pětiny lidí (62 %). Naopak 37 % Čechů se o ně nezajímá. Podrobnější analýza ale ukázala, že méně se informace o stavu životního prostředí zajímají mladí ve věku 15 až 19 let.


reklama

 
Další informace |
Detailnější informace najdete ve studii Centra pro výzkum veřejného mínění

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist