https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/signaly-2011-zmena-klimatu-prinese-evrope-nove-nemoci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Signály 2011: Změna klimatu přinese Evropě nové nemoci

13.9.2011 02:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Komár tygrovaný (Aedes albopictus) je původem z Asie. Přenáší na člověka některé nebezpečné nemoci — horečku dengue, žlutou zimnici a další.
Komár tygrovaný (Aedes albopictus) je původem z Asie. Přenáší na člověka některé nebezpečné nemoci — horečku dengue, žlutou zimnici a další.
Kvůli změnám klimatu musí lidé čelit novým nemocem. Zejména teplejší oblasti Evropy trápí přítomnost přenašečů, kteří se dříve vyskytovali pouze v Africe nebo Asii. Vyplývá to z aktuální publikace Signály, kterou každý rok vydává Evropská agentura životního prostředí (EEA).
 

Nové nemoci jsou výsledkem řady faktorů – průmyslového zemědělství s chovem nemocem náchylným zvířatům, globálnímu obchodu, kvůli kterému se šíří invazivní rostliny i živočichové a také kvůli změnám klimatu. Právě ty mohou za šíření původně tropických nemocí na sever. Protože ale s nimi většinou veřejné zdravotnictví nepočítá, představují podle publikace hrozbu.

Jako ikonického živočicha si Signály 2011 vybraly asijského komár tygrovaného (Aedes albopictus). Původně se vyskytoval v oblasti od Pákistánu po Severní Koreu, dnes žije po celém světě. Publikace o něm mluví jako o „nejinvazivnějším druhu komára na světě“.

Kvůli tomuto komárovi onemocnělo v roce 2007 v Itálii, ve dvou vesnicích nedaleko Raveny, téměř dvě stě lidí. Po podrobném vyšetření se zjistilo, že původcem horečnatého onemocnění je chikungunya, virus přenášený na člověka bodnutím hmyzem. Výskyt nemoci je běžný v Africe nebo Asii. Zdroj italské nákazy byl zřejmě muž, který sem přijel na dovolenou a nakazil se ještě před příjezdem do Evropy. Kdyby se tu ale nevyskytoval komár tygrovaný, nedošlo by k nákaze dalších lidí.

Komáři v tom ale rozhodně nejsou sami, v Evropě bylo zaznamenáno zhruba 10 000 cizích druhů.

Změny klimatu mohou přispět k šíření nemocí či zhoršení zdravotního stavu populace nepřímo. Například zhoršováním už tak znečištěného ovzduší, nebo negativním vlivem na zásoby vody a čištění odpadních vod.

Klima ale ovlivňuje zdraví i přímo. V létě roku 2003 zemřelo během vlny veder více než 70 000 lidí, tvrdí Signály 2011. Ohroženější jsou staří a nemocní lidé, zranitelnější jsou sociálně slabší skupiny obyvatelstva. To se týká především přelidněných městských oblastí. Situaci zde zhoršuje vysoké procento zastavěných ploch, které absorbují teplo. Kvůli nim mohou být účinky veder silnější, město se v noci nedostatečně ochlazuje a také cirkulace vzduchu je špatná.

Podle publikace se odhaduje, že u obyvatel Evropské unie stoupne úmrtnost o 1–4 % s každým stupněm, o který se zvýší teplota nad místně specifický mezní bod. Ve dvacátých letech 21. století by odhadovaný nárůst úmrtnosti mohl překročit 25 000 osob ročně, zejména v regionech střední a jižní Evropy.

Signály 2011 doplňují řadu ročenek o stavu životního prostředí, které každý rok vycházejí ve všech jazycích Evropské unie. Na rozdíl od jiných publikací, ale Signály sází více na příběhy jednotlivých lidí, fotografie a grafy. Vedle změn klimatu se zabývají i dalšími tématy: spotřebou, ubýváním přírodních zdrojů, znečištěním a městským prostředím.

V papírové podobě je možné získat publikaci v České informační agentuře životního prostředí (CENIA). Elektronicky je dostupná v českém jazyce zde.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist