https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikana-netrapi-jen-lidi-na-sve-si-prijdou-i-mladi-terejove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šikana netrápí jen lidi. Na své si přijdou i mladí terejové

4.11.2011 01:02 | QUITO/PÍSEK (Ecomonitor)
„Byli jsme zaskočeni intenzitou násilného chování, kterého se někteří dospělci dopouštěli na cizích mláďatech,“ říká ornitoložka Martina Müllerová.
„Byli jsme zaskočeni intenzitou násilného chování, kterého se někteří dospělci dopouštěli na cizích mláďatech,“ říká ornitoložka Martina Müllerová.
Šikana a násilí páchané na slabších nejsou jen doménou lidského druhu. Jak ukázala studie doktorandů univerzity z Wake Forest, zaměřená na sociální chování galapágské kolonie terejů tichomořských, někteří dospělci se vybíjejí na nehlídaných mláďatech. A i u ptáků platí, že právě tito šikanovaní jedinci se v dospělosti sami stávají agresory, píše ScienceDaily.
 

Agrese se u ptáků projevovala napadáním cizích mláďat, ozobáváním, klováním do masa a někdy i simulovanými pokusy o spáření. Tohoto chování se účastnili jedinci obou pohlaví, byť podle slov pozorovatelů to byly samice, které si v průměru počínaly krutěji.

Dospělí jedinci, kteří v mládí zažili šikanu, se sami stali agresory a roztáčeli další kolo násilí. Výzkum probíhal po tři hnízdní sezóny a ptáci při něm byli označeni kroužkováním. „Není to experiment na chycených zvířatech v nepřirozených podmínkách. Jde o pozorování přímo v přírodě na volně žijících ptácích,“ říká Dave Anderson, vedoucí studie.

„Byli jsme zaskočeni intenzitou násilného chování, kterého se někteří dospělci dopouštěli na cizích mláďatech,“ říká doktorandka Martina Müllerová, ornitoložka pozorující život ptačí kolonie. „O to zajímavější bylo po čase pozorovat, jak se z bitých mláďat stávají obdobní násilníci. Stres, kterému byli během dospívání vystaveni, se stal dobrým ukazatelem toho, jak se budou sami chovat.“

Článek byl uveřejněn 3. 10. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Child Abuse in Boobies: Study Documents 'Cycle of Violence' in Birds.“


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist