https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/siouxove-vyhrali-nad-ropovodem-trump-ale-rozhodnuti-prezkouma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Siouxové vyhráli nad ropovodem, Trump ale rozhodnutí přezkoumá

6.12.2016 07:30 | WASHINGTON/CANNON BALL (ČTK)
Také guvernér Severní Dakoty Jack Dalrymple ještě ve středu tvrdil, že změna trasy ropovodu "asi není proveditelná". Nedělní rozhodnutí úřadů označil za velkou chybu
Také guvernér Severní Dakoty Jack Dalrymple ještě ve středu tvrdil, že změna trasy ropovodu "asi není proveditelná". Nedělní rozhodnutí úřadů označil za velkou chybu
Americké úřady zrušily povolení vést trasu nového ropovodu přes sporný úsek u rezervace indiánského kmene Siouxů v Severní Dakotě. V neděli o tom informovali představitelé kmene. Indiáni a ekologičtí aktivisté, kteří kvůli povolení už několik měsíců protestují, rozhodnutí vítají. Vyhráno ale ještě nemají, protože budoucí americký prezident Donald Trump výstavbu ropovodu podporuje a jeho vláda hodlá případ přezkoumat, řekl Trumpův mluvčí.
 

"Ropovod přes Dakotu podporujeme. Celou tu situaci zvážíme až budeme v Bílém domě a pak provedeme příslušné rozhodnutí," řekl na tiskové konferenci Trumpův mluvčí Jason Miller. Agentura AP v této souvislosti uvedla, že Trump vlastní nevelký počet akcií společnosti Energy Transfer Partners, která projekt realizuje.

Ropovod Dakota Access za 3,8 miliardy dolarů (96 miliard Kč) má spojit ropná pole Severní Dakoty s rafineriemi ve státě Illinois. Téměř 1900 kilometrů dlouhý projekt, vedoucí přes čtyři americké státy, je téměř dokončen, zbývá pouze úsek, jenž křižuje zdroje pitné vody zásobující siouxskou rezervaci Standing Rock. Podle Siouxů by ropovod narušil posvátná území, kde jsou pohřbeni jejich předci, a ohrozil by zdroje pitné vody.

Protesty během podzimu podpořilo několik celebrit, například rockeři Dave Matthews a Neil Young, a také senátor Bernie Sanders. Naposledy se k protestu přidaly tisíce válečných veteránů.


Přečtetě si také: Protest Siouxů u Standing Rock proti ropovodu: po prezidentských volbách druhé největší téma USA

První protest v okolí nádrže se konal už v dubnu, kdy na místo dorazilo asi 200 Siouxů na koních. V létě tam vyrostl tábor demonstrantů, jejichž počet se navzdory drsnému počasí rozrostl na 3000
První protest v okolí nádrže se konal už v dubnu, kdy na místo dorazilo asi 200 Siouxů na koních. V létě tam vyrostl tábor demonstrantů, jejichž počet se navzdory drsnému počasí rozrostl na 3000

"Nejlepší způsob, jak postupovat odpovědně a rychle, je využít alternativní trasy ropovodu," uvedla Jo-Ellen Darcyová z úřadu, který povolení zrušil.

"Kmen Siouxů ze Standing Rock a celá indiánská komunita budou Obamově administrativě za toto historické rozhodnutí jednou provždy nesmírně vděčni," prohlásil náčelník kmene Dave Archambault. "Nejsme proti energetické nezávislosti, hospodářskému rozvoji a národní bezpečnosti, ale musíme zajistit, aby přijatá rozhodnutí respektovala původní obyvatele," dodal.

Původně mělo potrubí vést severně od Bismarcku, hlavního města Severní Dakoty. Server The Bismarck Tribune v srpnu citoval z federálních dokumentů, podle nichž z počátečního záměru sešlo částečně kvůli obavám o kvalitu pitné vody v nedaleké metropoli.

Nakonec byla schválena varianta stavby pod nádrží Oahe na řece Missouri, což je posvátné místo a zdroj pitné vody kmene Siouxů z rezervace Standing Rock. První protest v okolí nádrže se konal už v dubnu, kdy na místo dorazilo asi 200 Siouxů na koních. V létě tam vyrostl tábor demonstrantů, jejichž počet se navzdory drsnému počasí rozrostl na 3000.

Několikaměsíční protesty přinesly řadu vypjatých okamžiků. Hořelo tam stavební vybavení, proti aktivistům byli nasazeni psi i gumové projektily a vodní děla. Skoro 600 lidí bylo během protestů zatčeno.

Guvernér Severní Dakoty Jack Dalrymple ještě ve středu tvrdil, že změna trasy ropovodu "asi není proveditelná". Nedělní rozhodnutí úřadů označil za velkou chybu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist