https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slepa-jeskynni-ryba-prekvapila-vedce-temer-nespi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slepá jeskynní ryba překvapila vědce – téměř nespí

26.4.2011 02:00 | NEW YORK (Ekolist.cz)
Slepá ryba tetra mexická.
Slepá ryba tetra mexická.
Tetra mexická je pozoruhodná ryba – žije v temnotách. A proto ztratila oči a také pigment. Nyní se však ukazuje, že ji evoluce přisoudila i další pozoruhodnou vlastnost: téměř nespí, což je podle biologů u ryb opravdu překvapivé.
 

Podle studie vydané v novém čísle časopisu Current Biology mohou mít výsledky výzkumu význam i pro studium jiných živočišných druhů, možná i včetně lidí. „Tyto ryby adaptované na život v jeskyních spí méně, mnohem méně než jejich příbuzní na povrchu,“ uvedl Richard Borowsky z New York University. „Svým způsobem to je možné přirovnat k lidem trpícím poruchami spánku.“

Dodává ovšem, že absence potřeby spát není stoprocentní, že i tato ryba spí, ovšem po velmi krátkou dobu. Je to podle něj poměrně překvapivé, i když je zřejmé, že v důsledku života v temnotách je existence odlišného biorytmu očekávatelná.

Vědci zkoumali tři rozdílné populace tohoto zvíře, které je dle nich pro podobné výzkumy ideální: kromě populací žijících v temnotách existují i populace povrchové s vyvinutým zrakem.

Rozhodnutí zabývat se tímto výzkum padlo vlastně náhodou – Borowsky si v laboratoři všiml, že zástupci obou dvou populací se chovají velmi rozdílně. Zatímco „povrchoví“ jedinci v noci většinou spí, jejich jeskynní příbuzní, kteří se od nich liší částečně i v genetické výbavě, jsou aktivní.

Proč nespí? Potravy je málo

Zajímavá otázka zní: proč to tak je? Odpovědět na ní není podle vědců snadné. Konstatovat, že slepé ryby potřebují spánku méně, by nejspíš nebylo správné. Bližší pravdě zřejmě bude domněnka, že život v temnotách je mnohem náročnější než na povrchu a tyto populace prostě pro svoje přežití musely maximalizovat svoji schopnost dostat se k potravě. „Žijí v prostředí, kde je potravy obecně hodně málo a objeví se spíš náhodně a jednou za čas,“ říká Borowsky. „Když zrovna spíte ve chvíli, kdy kolem vás pluje něco k snědku, máte prostě smůlu a budete mít hlad,“ vysvětluje.

Nevylučuje, že další výsledky výzkumu bude možné aplikovat i na jiné druhy zvířat, případně i lidí, neboť geny kontrolující režim spánku budou zřejmě fungovat obdobně jako u těchto ryb.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist