https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloucit-ministerstvo-zivotniho-prostredi-a-mistniho-rozvoje-proc-ne-rikaji-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloučit ministerstvo životního prostředí a místního rozvoje? Proč ne, říkají aktivisté

10.1.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Případné připojení ministerstva místního rozvoje by přineslo politické posílení ministerstvu životního prostředí
Případné připojení ministerstva místního rozvoje by přineslo politické posílení ministerstvu životního prostředí
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Věci Veřejné chtějí najít peníze na církevní restituce tím, že sloučí některá ministerstva. Podle médií by to měl být úřad životního prostředí a místního rozvoje. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa považuje informace za čiré spekulace, zatímco nevládní organizace by sloučení přivítaly.
 

„Myslím, že v tuto chvíli nejde o nic jiného než o čiré spekulace, sami představitelé VV řekli, že s konkrétními návrhy seznámí nejdříve koaliční partnery, a proto mi nepřísluší tuto věc komentovat,“ prohlásil v neděli v tiskové zprávě ministr Tomáš Chalupa. Podle něj má „rozumná a nedogmatická správa životního prostředí svůj hluboký význam“. Nicméně podle ministra to neznamená, že by se vláda neměla snažit být levnější.

„Seriózní debatu o rušení či slučování ministerstev lze jistě vést, nikoliv však na půdě nejasného a nekonkrétního populistického výkřiku,“ odmítá předpokládaný návrh Věcí Veřejných předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Otázkou je, jak vážně to Věci veřejné s návrhem myslí. Případné sloučení ministerstev vidí jako spíše pozitivní záměr Daniel Vondrouš ze sdružení ekologických organizací Zelený kruh. Kompetence v oblasti územního plánování a rozvoje už MŽP spravovalo, bytová politika by naopak mohla přejít jinam. Obavy má ale z praktického provedení.

„Návrat kompetencí v územním rozvoji a územním plánování zpět na ministerstvo životního prostředí ekologické organizace vždy podporovaly,“ říká Vondrouš. Nicméně podle něj nemůže být cílem případného spojování resortů zalátání díry v rozpočtu, ale efektivnější péče o kvalitu životního prostředí. „Ta ale nepatří k prioritám této vlády,“ říká Vondrouš.

Návrhy na sloučení některých ministerstev se čas od času objevují, obsahoval je například volební program ODS v roce 2010. Také ten mluvil o změnách v agendě životního prostředí, místního rozvoje a zemědělství.

Teoreticky by navrhované sloučení mohlo politicky posílit ministerstvo životního prostředí, zatímco případné sloučení s ministerstvem zemědělství by zřejmě ekologickou agendu potlačilo. Ostatně řadu kompetencí ministerstva pro místní rozvoj původně spravovalo ministerstvo životního prostředí, zejména ty, které se týkají územního rozvoje a územního plánovaní.

Problém by zřejmě nastal při rozhodování, kdo by měl v čele takového úřadu stát. Zda odborník na životní prostředí, nebo na místní rozvoj.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist