https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smutny-osud-losu-v-ceske-prirode-predstavuje-novy-film-jana-svatose
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smutný osud losů v české přírodě představuje nový film Jana Svatoše

9.10.2015 01:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dospělý samec losa evropského váží až 450 kilogramů, délka jeho těla může dosáhnout až tří metrů a výška až 235 centimetrů
Dospělý samec losa evropského váží až 450 kilogramů, délka jeho těla může dosáhnout až tří metrů a výška až 235 centimetrů
Na internetu je ke zhlédnutí nový filmový dokument „Los evropský – vymírající velikán českých lesů“. Na svém YouTube kanálu ho zveřejnila společnost Česká krajina. Snímek vytvořil režisér Jan Svatoš, který téma záchrany původní přírody zpracoval například v oceněných snímcích Divočiny nebo Velké losování.
 

„Přestože je los naším největším jelenovitým zvířetem, velká část veřejnosti nemá tušení o tom, že se na našem území tento majestátný živočich vyskytuje. Krátký filmový dokument by proto měl přispět ke zvýšení povědomí lidí o tomto druhu, což je důležitý krok k jeho záchraně,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Vznik filmu finančně podpořil Středočeský kraj.

Los byl na území dnešní České republiky vyhuben už ve středověku. Od 50. let 20. století se však do české krajiny vrací. V roce 1980 se počty losů na našem území odhadovaly na 30 až 50 kusů. Od 90. let však losů opět ubývá, jejich stavy od té doby klesly o polovinu až dvě třetiny. Hlavní příčinou je pytláctví, dopravní nehody, ale i přerušování migračních tras losů dopravními stavbami. Losi v posledních letech vyhynuli například na Nymbursku ve Středočeském kraji. V současné době přežívají poslední populace losů v jižních Čechách na Třeboňsku a v okolí Lipenské nádrže.

Společnost Česká krajina ve spolupráci s vědci z Jihočeské univerzity, Biologického centra Akademie věd České republiky, Mendelovy univerzity a dalších institucí odstartovala před časem Záchranný program losa evropského. Jeho cílem je zabránit, aby tento druh vyhynul v české přírodě podruhé.

Dospělý samec losa evropského váží až 450 kilogramů, délka jeho těla může dosáhnout až tří metrů a výška až 235 centimetrů. Losice bývá menší, váží až 375 kilogramů. Široká a roztažitelná kopyta umožňují losům pohyb i v měkké půdě nebo bažinatém terénu. Losi se mohou pohybovat i rychlostí 50 kilometrů v hodině.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist