https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snezne-skutry-adrenalinovych-sportovcu-nici-prirodu-krkonosskeho-narodniho-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněžné skútry adrenalinových sportovců ničí přírodu Krkonošského národního parku

30.3.2017 13:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zejména noční rušení divoce žijících zvířat a vyjíždění do volného terénu působí na území parku nejničivěji. Ilustrační foto.
Zejména noční rušení divoce žijících zvířat a vyjíždění do volného terénu působí na území parku nejničivěji. Ilustrační foto.
Foto | Kiyo / Flickr
Pracovníci Krkonošského národního parku chrání přírodu i za pomoci Policie ČR. Ta jim pomáhá například při kontrolách řidičů sněžných skútrů, jejichž provoz v národním parku narůstá. Zejména noční rušení divoce žijících zvířat a vyjíždění do volného terénu působí na území parku nejničivěji. Informuje o tom Radek Drahný z Krkonošského národního parku.
 

V uplynulé zimní sezoně proběhlo celkem 51 společných kontrolních akcí, při nichž bylo zaznamenáno 55 přestupků.

„V zimě se strážci přírody a zákona nejčastěji zaměřovali na nepovolený vjezd motorových vozidel, konkrétně sněžných skútrů. A v nejchráněnější I. zóně národního parku na pohyb návštěvníků mimo značené cesty,“ říká Radek Drahný. Na porušování lesního zákona nedovolenými vjezdy do lesa se každoročně společně zaměřují přímo v lyžařských areálech.

Společná služba Stráže ochrany přírody Krkonošského národního parku a Policie České republiky při kontrole návštěvníků parku.
Společná služba Stráže ochrany přírody Krkonošského národního parku a Policie České republiky při kontrole návštěvníků parku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / KRNAP

V porovnání s předešlými roky se počet akcí zvýšil, především kvůli opakujícím se nedovoleným vjezdům skútrů a jiných sněžných vozidel. Zejména noční rušení divoce žijících zvířat a vyjíždění do volného terénu působí na území parku nejničivěji.

Řidiči skútrů přitom většinou nebývají místní boudaři, kteří mají povolení k vjezdu, protože v národním parku vlastní nemovitost. „Nejčastěji se jedná o adrenalinové turisty, kteří tato pásová vozidla využívají pro své sportovní vyžití,“ říká Drahný.

„S policií budeme spolupracovat i v létě, kdy se zaměříme především na nedovolený vjezd motorových vozidel na území KRNAP. Předchozí společné kontroly bohužel potvrdily, že současný stav provozu není uspokojivý. Vozidla jsou často odstavována na nevhodných místech a značná část z nich vjíždí na území Krkonošského národního parku bez legálního dokladu k vjezdu,“ říká Drahný.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist