https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/solarni-elektrarny-budou-platit-specialni-dan-ustavni-soud-zamitl-stiznost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Solární elektrárny budou platit speciální daň, Ústavní soud zamítl stížnost

16.5.2012 11:00 | BRNO (Ekolist.cz)
Ústavní soud shledal, že solární daň neplatí zpětně, ale zdaňovací období teprve začíná
Ústavní soud shledal, že solární daň neplatí zpětně, ale zdaňovací období teprve začíná
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Conergy.cz
Ústavní soud zamítl stížnost senátorů ve věci speciálního daně na solární elektrárny z let 2009 a 2010 nad 30 kW instalovaného výkonu. Podle skupiny senátorů zpětná daň narušuje základní důvěru v jednání státu.
 

Ústavní soud shledal, že se solární daň neplatí zpětně, ale zdaňovací období teprve začíná. Protože se nedaní elektřina vyrobená před účinností zákona, který solární daň zavedl, nejde podle soudu o tzv. pravou retroaktivitu. Nicméně soud uznal, že daň snižuje podporu výrobcům, jimž patnáctiletá doba garancí začala před účinností nové legislativy.

Pevné výkupní ceny měly zajistit návratnost investice do výroby energie z obnovitelných zdrojů. Podle Ústavního soudu má ale stát relevantní ekonomické důvody pro snížení podpory obnovitelných zdrojů energie a zároveň patnáctiletá návratnost projektů zůstává zachována. A zákonodárci jen využili možnost přehodnotit výši podpor s ohledem na vývoj situace, kdy došlo ke skokovému pádu cen fotovoltaických panelů, říká Ústavní soud.

Soud nevyloučil případné další zásahy. Ty by se mohly týkat malovýrobců, kteří provoz elektráren financovali z bankovních úvěrů a jsou zatíženi platbou relativně vysokých úroků.

Podle Aliance pro energetickou soběstačnost (AES) ale důvody pro daně pro solární elektrárny spuštěné v letech 2009 a 2010 vycházely z domnělého strachu ze zdražení ceny elektřiny. „Přitom jiné regulované složky, které mají vyšší podíl na ceně elektřiny pro koncové zákazníky, vláda daní nezatížila,“ říká Martin Sedlák, ředitel AES. Podle něj nemá změna podmínek pro podnikání podporu u veřejnosti. Celých 60 procent občanů je proti.

Podle AES má zpětná změna podmínek pro podnikání několik problematických rysů. Především řešení situace v Česku se dramaticky liší v porovnání s ostatními členskými státy EU. Daň prý narušila stabilitu celého průmyslového sektoru i dalších zahraničních investic. Podle aliance pomohla podpora obnovitelným zdrojům prosadit nové odvětví na trhu, který byl dosud ovládán monopolním postavením elektrárenských společností. Podle Martina Sedláka regulaci nezvládli úředníci a politici a tíhu viny hodili na investory do čisté energetiky.

„Zpětný zásah do stability právního prostředí může vybudovat nebezpečný precedent, který pak bude moci některá příští vláda zneužít u jakéhokoliv podnikatelského sektoru nebo finančního produktu pro občany,“ říká Pavel Šich, předseda Aliance pro energetickou soběstačnost.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist