http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spojenymi-staty-se-siri-divoka-a-zdivocela-prasata-jsou-jich-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Spojenými státy se šíří divoká a zdivočelá prasata. Jsou jich miliony

1.3.2017 01:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prase divoké u Kennedyho vesmírného střediska.
Prase divoké u Kennedyho vesmírného střediska.
Ochránci přírody, radní měst, dopravní úřady a správci národních parků musí nyní v USA řešit poněkud nečekaný problém. Na Spojené státy americké totiž ve velkém útočí divoká a zdivočelá prasata. Jak potvrzují aktuální data z Národního centra pro výzkum přírody (NWRC), z relativně skromné nepříjemnosti se v posledních letech stává zásadní komplikace, která v jižních státech stále více lidem komplikuje život. Informuje o tom server Gizmodo.
 

I když zprávy o prasečí invazi připomínají spíše vtip, Američanům z jihu USA moc zábavné nepřijdou. Divoká a zdivočelá prasata se totiž stávají krajně obtížným nepůvodním druhem, který velmi intenzivně narůstá v početnosti a stále častěji proniká do měst. Nejde jen o problémy s převrácenými popelnicemi, které vybírají kvůli potravě, nebo autonehodami zablokované silnice. Podrážděná prasata totiž umí být lidem dost nebezpečná. Situací se musí zabývat i Ministerstvo zemědělství (USDA), protože dosavadní škody opakovaně překonávají výši rezerv na vyplácení náhrad škod.

Program kontroly a regulace početnosti přitom ročně přijde na 1,5 miliardy dolarů. „Ale bez další okamžité podpory našeho úsilí se stále větší plocha USA stává náchylnější k invazi,“ píše se ve zprávě uveřejněné v Journal of Applied Ecology. Odkud se chrochtající pohroma bere? Jedná se o nesourodý „shluk“ prasat přirozeně žijících volně v přírodě (divoká prasata), prasata uniklá z chovů a farem, žijící nyní volně, často i po několik generací (zdivočelá prasata) a do přírody „čerstvě“ vypuštěná prasata domácí.



Ameriku pustoší jak divoká, tak zdivočelá prasata. Přirozených nepřátel mnoho nemají.
Ameriku pustoší jak divoká, tak zdivočelá prasata. Přirozených nepřátel mnoho nemají.

Kromě čistě zemědělských zařízení a provozoven je jejich významným zdrojem i vysazování divočáků přivezených z Evropy na území soukromých honiteb. Vzhledem k tomu, že se mezi jejich přirozené predátory na území Států dá počítat jen medvěd nebo puma (kteří tu nejsou právě hojní), nenaráží prasata na žádné bariéry v růstu či šíření. Rozrývají pole a parky, hospodaří na skládkách odpadů, znečišťují ulice, dobývají se do popelnic a kontejnerů. A je jich stále víc.

Zatímco v období 1982-1988 byla jejich přítomnost zaznamenána v 630 okresech (z celkem 3141), na konci roku 2012 už byl jejich výskyt pozorován v 1358 okresech. Nárůst a šíření prasat je nejpatrnější v okresech jižních a západních států. Prakticky se už ale divočáci v předsunutých enklávách vyskytují na území 35 států. Nejde přitom o žádná skromná čísla. Jejich počet odhaduje správa Národního programu pro management škod způsobených divokými prasaty na 5-6 milionů.

„Divoká i zdivočelá prasata si vybírají taková území, která jsou klimatickými podmínkami podobná s těmi, na které jsou běžně zvyklé,“ popisuje Gail Keirn z NWRC. „Z jejich postupu na sever ale můžeme částečně vinit i klimatické změny. Poslední zimy totiž byly velmi slabé a pro šíření prasat nepředstavovaly překážku. Právě absence zimy je pak odpovědná za to, že se divočáci mohou rozšířit i do oblastí, které jsou pro ně jinak vcelku atypické.“

Hranice jejich výskytu se každým rokem posouvá k severu o přibližně 12 kilometrů, což znamená, že během 30-50 let se z „úsměvného“ problému západních a jižních států USA stane otázka celonárodní důležitosti.

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal
tisknout poslat
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist