https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-dokoncuje-v-gruzii-program-podpory-odlehle-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP dokončuje v Gruzii program podpory odlehlé oblasti

26.11.2017 01:00 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ukončí příští rok v Gruzii šestiletý projekt za osm milionů korun zaměřený na ochranu přírody a udržení stálého osídlení v odlehlém kavkazském regionu Tušsko. Na ilustračním snímku západ slunce nad údolím Čančachovani.
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ukončí příští rok v Gruzii šestiletý projekt za osm milionů korun zaměřený na ochranu přírody a udržení stálého osídlení v odlehlém kavkazském regionu Tušsko. Na ilustračním snímku západ slunce nad údolím Čančachovani.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jakub Kašpar / Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ukončí příští rok v Gruzii šestiletý projekt za osm milionů korun zaměřený na ochranu přírody a udržení stálého osídlení v odlehlém kavkazském regionu Tušsko. KRNAP se na projektu, který financuje Česká rozvojová agentura, podílí s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Cílem bylo vytvořit plán péče pro Tušskou chráněnou krajinnou oblast. Informoval o tom náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.
 

"Tušská chráněná krajinná oblast má nově zpracovaný návrh plánu péče, který byl stěžejním výstupem projektu. Dokument vymezuje řadu opatření, které mají přispět k zajištění ochrany přírodních a kulturně historických hodnot území," uvedl Kašpar. Podle něj Tušsko, izolované od zbytku země hlavním kavkazským hřebenem, trpí odlivem místních.

Kašpar řekl, že důležitou součástí projektu je právě i snaha udržet stabilní osídlení tušskou komunitou a s tím související doporučení. "Například jde o zemědělské využívání území," uvedl.

Koordinátor projektu Michael Hošek ze správy parku řekl, že projekt, který měl původně skončit letos na podzim, se zhruba o rok protáhne. "Projekt ještě rozšíříme, chceme pomoci zavést při vstupu do CHKO režim vstupného. V Gruzii se za vstup do chráněných oblastí nikde neplatí, bude to pilotní projekt, který přinese další peníze na ochranu přírody, a to nejen ze státního rozpočtu," uvedl Hošek.

KRNAP se zaměřil i na zavedení některých bodů z plánu péče do praxe, šlo o rozvoj turistické infrastruktury nebo monitoring a zpracování místních fenoménů, mezi které patří kromě neporušených kavkazských ekosystémů a mnoha endemických druhů i kulturní a architektonické památky.

CHKO Tušsko o rozloze asi 800 kilometrů čtverečních loni navštívilo přibližně 8000 turistů, většinou ze zahraničí. Před deseti lety tam přijely pouhé 2000 návštěvníků.

KRNAP byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v zemi. Rozkládá se téměř na 55.000 hektarech. Spolu s polským parkem tvoří KRNAP největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist