https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staly-plamen-na-plosine-u-ktere-unika-plyn-stale-hori-nechytne-to-veri-total
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stálý plamen na plošině, u které uniká plyn, pořád hoří. Nechytne to, věří Total

28.3.2012 14:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
U ropné plošiny Elgin v Severním moři uniká zemní plyn. Jak informuje společnost Total, vlastník plošiny, vítr zemní plyn odnáší od stálého plamene, který při těžbě slouží ke spalování přebytečného plynu. V případě, že by se vítr obrátil, hrozila by exploze, píše server Guardian.
 

Plyn uniká už čtyři dny. Teprve včera ale vyšlo najevo, že na plošině plápolá stálý plamen, kterým se spaluje přebytečný plyn. Prozradil to mluvčí Totalu David Hainsworth na přímou otázku redaktora kanálu Channel 4 News, jak moc hrozí výbuch zařízení.

Podle Channelu 4 News uniká kolem 7 tun plynu za hodinu. Jak upřesňuje David Hainsworth, jde především o metan, který je velmi hořlavý. Zemní plyn se zde získává v náročných podmínkách velkého tlaku a velkých teplot. Zastavit únik tak bude velmi náročné.

Serveru Guardian pak David Hainsworth vysvětloval, že Total se snaží media zásobovat informacemi, které jsou vzhledem k situaci aktuální. To, že na plošině stálý plamen stále hoří, ale společnost nevyhodnotila jako informaci nejvíce relevantní.

David Hainsworth tvrdí, že velké nebezpečí nehrozí. „Nevěříme, že by koncentrace unikajícího plynu byla taková, aby hrozilo vzplanutí, když by se vítr obrátil směrem k plameni,“ říká Hainsworth.

Podle něho by měl plamen časem dohořet. „To, že hoří teď, neznamená, že bude hořet ještě za hodinu,“ řekl Hainsworth pro Guardian. "Nejde o žádnou katastrofu, nikdo nebyl zraněn, ekologické dopady jsou velmi nízké, samozřejmě je jasné, že únik je potřeba zastavit," řekl David Hainsworth pro Channel 4 News.

K úniku zemního plynu došlo v neděli na vrtné plošině Elgin firmy Total, nacházející se 240 km od skotského Aberdeenu. Total ze své plošiny odvelel všech 238 pracovníků. Část svých zaměstnanců stáhla také společnost Shell ze svých dvou nedalekých plošin. Příčina úniku plynu zatím není známa.


reklama

 
Další informace |

Podle zprávy Flare still burning on North Sea gas leak platform serveru Guardian z 28. 3. 2012 a podle zprávy Flare still burning at gas leak rig in North Sea na serveru Channel 4 News z 27. 3. 2012.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist