https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tani-permafrostu-na-sibiri-probudilo-toxicke-bakterie-zabiji-zvirata-i-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tání permafrostu na Sibiři probudilo toxické bakterie - zabíjí zvířata i lidi

12.8.2016 01:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tím, jak permafrost taje, dostávají se na povrch zvířata dávno uhynulá a zakonzervovaná v ledu. Spolu s nimi se ven dostávají i nebezpečné bakterie.
Tím, jak permafrost taje, dostávají se na povrch zvířata dávno uhynulá a zakonzervovaná v ledu. Spolu s nimi se ven dostávají i nebezpečné bakterie.
Oživlé mrtvoly z časů druhé světové války, povstávající z ledového krunýře, odporný puch a smrtící jed, desítky hospitalizovaných a stovky zděšených evakuovaných obyvatel. Že vám to přijde jako scéna ze zombie-apokalypsy? Pro obyvatele severozápadní Sibiře je vše výše popsané realitou.
 

Jak píše server Bloomberg News, vlivem stabilně zvýšených teplot zvolna natává i permafrost, za jiných okolností trvale zmrzlá vrstva podpovrchového ledu v půdě arktických oblastí. Spolu s tím, jak se uvolňují půdní horizonty, dostávají se na sluncem prohřátý povrch ledem zakonzervované mršiny dávno uhynulých živočichů. A začínají se rozkládat. Bilance ze začátku srpna hovoří v případě Sibiře o tuctech hospitalizovaných lidí (ve více než polovině případů jde o děti) a také o osmi potvrzených úmrtí také o jednom potvrzeném úmrtí (opraveno 12.8.2016). Jak je to možné?

Teplo kromě hnilobných procesů také reaktivuje bakterie, které si pod ledovým příkrovem v klidu hibernovaly. Zvláštní komplikace přitom může působit anthrax (bakterie sněti slezinné), který se dostal v rozkládajícím se mase na povrch též. A je to ještě horší: v republice Sacha (Jakutsko) evidují více než 200 hromadných úložišť - hrobů, kam byla dříve zvířata nakažená antraxem ukládána. Mrazivý příkrov permafrostu se zdál být solidní pojistkou proti šíření nebezpečných spor, které v půdě dokáží perzistovat po staletí. Teď už se to jako dobrý nápad nejeví.

„Nemám žádná slova, která by to popsala,“ říká guvernér oblasti Dmitry Kobylkin v rozhovoru pro Huffington Post. „Infekce ukázala, jak dovede být vychytralá. Pětasedmdesát let spala pod zemí, než si vzala dětský život.“

Uhynulá a rozkládající se zvířata, především sobi z minulosti, zatím ohrožují hlavně soby ze současnosti. Prozatím jich na nákazu uhynulo kolem 1200 a zhruba 2500 čeká na prošetření. Jde hlavně o jedince, jejichž pastvy se vyskytují v okolí zmíněných hrobových lokalit. Přibližně 200 000 zvířat již bylo vakcinováno. I když je situace alarmující na Sibiři (zejména v lokalitě poloostrova Jamal), podobná událost prý může být očekávána v kanadské Britské Kolumbii a na jihu Bolívie. I tady totiž permafrost vlivem tepla rychle natává.

Sibiřský poloostrov Jamal nezažil nic podobného od roku 1941. Denní teploty se tu po celý měsíc pohybovaly v rozmezí od 23 do 35 stupňů Celsia, a jindy tuhá půda se natálou vodou změnila v zapáchající rozhoupané mokřiny. Část obyvatel v zasaženém regionu byla evakuována a na místě zasahují vojenští specialisté na biologické zbraně.

Anna Popova, ředitelka nezávislého zdravotnického institutu Rospotrebnadzor, se o vážnosti situace přesvědčila přímo v terénu. "Zatím byla učiněna všechna preventivní opatření, která by zabránila šíření nemocí. I když je riziko dalšího šíření minimalizováno, je nutné být připraven na další podobné situace, které by v budoucnu mohly následovat."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist