https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/top-09-chce-zastavit-plosnou-podporu-novym-obnovitelnym-zdrojum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TOP 09 chce zastavit plošnou podporu novým obnovitelným zdrojům

8.1.2013 19:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Náklady na podporu fotovoltaiky neúměrně vzrostly v důsledku nečinnosti Fischerovy vlády, říká TOP 09
Náklady na podporu fotovoltaiky neúměrně vzrostly v důsledku nečinnosti Fischerovy vlády, říká TOP 09
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
TOP 09 chce prosadit bezprostřední zastavení plošné podpory nových obnovitelných zdrojů energie. Podle předsednictva strany je zátěž občanů i veřejných rozpočtů kvůli plošné podpoře obnovitelných zdrojů energie, zejména fotovoltaiky, alarmující.
 

Náklady na podporu fotovoltaiky neúměrně vzrostly v důsledku nečinnosti Fischerovy vlády, říká prohlášení TOP 09. Podle něj v porovnání s loňským rokem například každá rodina jen na podporu OZE vydá až dva tisíce korun ročně navíc. Přitom ale cena výroby elektrické energie klesá.

Podle prohlášení je TOP 09 pro výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, avšak za podmínek, které nedevastují veřejné finance a rozpočty domácností a nezhoršují konkurenceschopnost české ekonomiky.

Podle předsedy Karla Schwarzenberga je ale zároveň pravdou, že se v České republice energií stále ještě plýtvá. „Máme větší spotřebu na jednoho občana než v ostatních vyspělých zemích. Nejčistší energie je však bezesporu ta, která se nevyrobí,“ říká Schwarzenberg.

Jak by měla budoucí podpora obnovitelných zdrojů vypadat není v tuto chvíli známé. „Poslanecký klub TOP 09 nyní začíná připravovat novelu zákona, která by měla konkrétní řešení popsat,“ sdělila Ekolistu tisková mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová. Podle ní ale zatím není materiál dokončený.

"Karlu Schwarzenbergovi lze poděkovat za to, že si všiml obrovského potenciálu úspor energie. Další část prohlášení TOP 09, ve kterém plánuje prosadit zastavení podpory pro nové obnovitelné zdroje je však zcela mimo realitu," komentuje prohlášení Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Podle něj se solární nebo větrné elektrárny stávají ekonomicky dostupnější. Díky tomu nepotřebují obnovitelné zdroje tak vysokou podporu jako při svém začátku. "Stále je třeba jim pomoci srovnat krok s konvenčními a v minulosti bohatě dotovanými zdroji - uhlím a atomem," dodává Sedlák.

Zároveň upozorňuje na fakt, že rušení podpory pro čistou energetiku by mělo přijít v době, kdy ministři TOP 09 sedí ve vládě, která navrhuje dotace pro rozšíření jaderné elektrárny Temelín. "Podpora nového jádra formou garantovaných výkupních cen by přišla rodiny ročně na téměř patnáct set korun ročně," tvrdí Sedlák.

„Takové nekvalifikované a laciné předvolební prohlášení jsme od strany, která se pyšní vzdělanými příznivci, skutečně nečekali," komentuje prohlášení Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA. V důsledku návrhu by došlo k zastavení všech projetků, podporu by nedostaly jak velké fotoparky na polích, tak solární panely na střechách nebo domácí kotle na peletky. "Zbytečně tím zvýší naši závislost na dovozu dražších a dražších fosilních paliv a přidusí jak lidi žijící ve znečištěných oblastech, tak moderní průmyslové odvětví, které má na západ od naší hranice zelenou,“ říká Kotecký.


reklama

 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist