https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tranparency-international-vlada-neodsoudila-korupci-na-sfzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Transparency International: Vláda neodsoudila korupci na SFŽP

5.1.2011 08:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Skandál na SFŽP prý vláda mohla využít jako prostředek, jak ukázat, že podezření z korupce nebudou tolerována, přestože se týkají nejvyšší politické sféry.
Skandál na SFŽP prý vláda mohla využít jako prostředek, jak ukázat, že podezření z korupce nebudou tolerována, přestože se týkají nejvyšší politické sféry.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Začátek nového roku využila organizace Transparency International – Česká republika (TIC) k zhodnocení prvních sedmi měsíců vlády premiéra Petra Nečase. Vlády, která se sama označila za vládu boje proti korupci a kterou poznamenal v závěru roku finanční skandál na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).
 

Podle TIC přineslo uplynulých sedm měsíců z hlediska snižování míry korupce několik pozitivních momentů, ale aféra na Státním fondu životního prostředí znamenala vážné trhlinu v protikorupční pověsti. Kauza z prosince minulého roku prý dala politické reprezentaci do ruky nečekaný nástroj jak ukázat, že podezření z korupce nebudou tolerována, přestože se týkají nejvyšší politické úrovně. Státní aparát by měl být podle TIC schopen na korupci efektivně reagovat a státnímu úředníkovi (v tomto případě řediteli SFŽP Liboru Michálkovi), který na korupci upozornil, poskytnout podporu.

„Reakce prezidenta, premiéra a řady čelních politiků na kauzu SFŽP však vyslala signál přesně opačný. V žádné z těchto reakcí se neobjevilo příkré odsouzení korupčního mechanismu, který se v tomto případě vyjevil,“ informuje TIC ve své tiskové zprávě. „Mělo zaznít odsouzení korupčních praktik a distancování od jejich nositelů. Tím je nejen pan Drobil, ale padlo i jméno Ivana Langera. A pokud by pan premiér Nečas chtěl skutečně odhalit korupční mechanismy, měl úkolovat BIS,“ myslí si Radim Bureš z Transparency International. Podle organizace nedokázali představitelé státu na informaci o korupčním riziku reagovat a sami se dostali neohlášením trestného činu na hranu trestného jednání.

Dnes již bývalý ředitel SFŽP Libor Michálek se nejen nedočkal podpory, ale byl označen za „toho špatného“, říká Bureš. „Řada politiků hovoří tak, že tím špatným je pan Michálek. Ale volání, že pan Michálek měl v prvé řadě jít na policii, je pokrytecké. Co může dělat policie, když jí někdo oznámí, že na něj bylo v osobním rozhovoru korupčně tlačeno. Dá nějaký soudce souhlas s odposlechy ministra a dalších politiků jenom na základě takovéto informace? Domnívám se, že ne. Informování policie by předražení veřejné zakázky možná překazilo, ale korupční systém by ohrožen nebyl. Bývalý poslanec Kořistka se ve 'věci Dalík' o informování policie kdysi pokusil a jak dopadl,“ řekl Bureš pro Ekolist a dodal: „Pan Michálek měl zůstat ve své funkci a mělo zaznít, že jeho krok – tedy korupčnímu nátlaku nepodlehnout a věc zveřejnit – byl správný a hodný následování.“

Aby se podobná situace neopakovala, je podle TIC nutné přijmout systémové kroky. Především by měl být systém financování politických stran skutečně transparentní, čemuž by měli pomoci audity prováděné nezávisle jmenovaným auditorem. Dále také manažerská opatření, která umožní otevřenou personální politiku ve státní správě. V praxi tak budou pracovníci do vedoucích pozic ve státní správě vybíráni na základě výběrových řízení, jejichž klíčovým kritériem budou prokazatelné odborné a manažerské výsledky, a nikoli politické vazby. Také je třeba, aby k výměně vedoucích pracovníků docházelo pouze v případě prokazatelných pochybení a nikoli automaticky se změnou vlády. Oba body se týkají nedávných událostí ve vedení SFŽP. TIC požaduje také zprůhlednění financování politických stran. „Extrémně varující na kauze SFŽP je skutečnost, že část prostředků z předražených zakázek měla jít na financování ODS,“ píše TIC a navrhuje zmíněné audity stran nezávisle jmenovaným auditorem.

Ekolist se ptal i na názor TIC na budoucnost Pavla Drobila. Podle Bureše by měl Drobil opustit politické funkce. „Je stále místopředsedou ODS a je zde výrok premiéra Nečase, že v případě, že policejní vyšetřování nic neprokáže, bude se moci do funkce vrátit. Osobně se domnívám, že panu Drobilovi trestní odpovědnost nikdo nedokáže. Ale politická odpovědnost je jednoznačná,“ řekl Bureš.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist