https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-nas-vzacneho-strnada-malinkeho-objevil-sestnactilety-ornitolog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U nás vzácného strnada malinkého objevil šestnáctiletý ornitolog

28.12.2016 01:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Strnad malinký žije v severské tundře a jen velmi vzácně a výjimečně se zatoulá do střední Evropy. Je mnohem menší než náš vrabec.
Strnad malinký žije v severské tundře a jen velmi vzácně a výjimečně se zatoulá do střední Evropy. Je mnohem menší než náš vrabec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Čestmír Číhalík / Moravský ornitologický spolek
V těchto dnech se na Přerovsku u obce Citov vyskytuje jeden z nejvzácnějších druhů ptáků – strnad malinký. V České republice byl dosud zjištěn pouze pětkrát. U obce Citov jej objevil teprve šestnáctiletý ornitolog Ondřej Boháč z Přerova. Informuje o tom Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.
 

Strnad malinký žije v severské tundře a jen velmi vzácně a výjimečně se zatoulá do střední Evropy. Je mnohem menší než náš vrabec a velmi se podobá samici strnada rákosního. Žije velmi skrytě a nenápadně v nízkých porostech trav a křovin a tak uniká i pozornosti zkušených ornitologů.

Nyní se ornitologové a pozorovatelé ptáků z celé republiky a dokonce i ze Slovenska vypravují na Přerovsko, aby alespoň jednou v životě na vlastní oči viděli tohoto vzácného severského hosta. Protože nikdo neví, kdy a zda se u nás opět někdy objeví.

Pozorovatelé ptáků si vedou přesné záznamy - kolik druhů ptáků viděli v životě i v konkrétním roce. Někteří z nich se zapojují i do soutěže v pozorování ptáků v ČR nebo v západním Palearktu. Průběh a výsledky soutěže Czech BirdList Contest jsou zveřejněny zde. Letos je zatím nejlepším pozorovatelem ptáků v ČR student Ondřej Boháč, který na Přerovsku objevil strnada malinkého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist