https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-touzimi-na-karlovarsku-byly-objeveny-vzacne-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Toužimi na Karlovarsku byly objeveny vzácné rostliny

27.8.2017 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čtyři rybníčky u Toužimi jsou cenné nejen z hlediska živočichů, ale i rostlin. V jednom z rybníčků určili přírodovědci vzácnou řasu lesklenku vlasatou. / ilustrační foto
Čtyři rybníčky u Toužimi jsou cenné nejen z hlediska živočichů, ale i rostlin. V jednom z rybníčků určili přírodovědci vzácnou řasu lesklenku vlasatou. / ilustrační foto
Lokalita u obce Toužimi na Karlovarsku je cenná nejen z hlediska živočichů, ale i rostlin. Byly nalezeny vzácné druhy rostlin jako například řasa lesklenka vlasatá, růžkatec bradavčitý, ale také masožravá bublinatka jižní. Sdělila to ve čvrtek Martina Kišelová z Českého svazu ochránců přírody, který lokalitu vykoupil loni kvůli populaci obojživelníků.
 

V jednom z rybníčků se podařilo dohledat a určit vzácnou řasu lesklenku vlasatou. "Výskyt této na vhodné prostředí velice citlivé řasy je považován za důkaz bohaté nabídky stanovišť na lokalitě," uvedla Kišelová.

Další objevy patří do říše cévnatých rostlin. "Například nález růžkatce bradavčitého, který je chráněným, silně ohroženým druhem. Objev je důkazem toho, že byť rybníčky vznikly kdysi dávno činností člověka, dnes je lze považovat za přirozené biotopy," sdělila Kišelová.

Ze zajímavějších druhů rostlin lze dále jmenovat bublinatku jižní. Bublinatka je masožravá rostlina. Svou kořist, kterou tvoří drobný hmyz a jiní bezobratlí, lapá do speciálních měchýřků. Ty se dokážou otevřít během zlomku vteřiny a na základě podtlaku je kořist nasáta dovnitř měchýřku. Zde se natráví a rostlina z nich získá potřebné látky. "Přestože bublinatka není ohroženým druhem, i její přítomnost svědčí o kvalitě rybníčků. V naší krajině, kde se většina vodních nádrží používá k intenzivnímu chovu kaprů, nemá ani tento druh mnoho šancí, kde se uchytit," dodala Kišelová.

Český svaz ochránců přírody vykoupil v roce 2016 čtyři rybníčky u obce Toužim, především s cílem chránit místní populace obojživelníků. Lokalita byla vykoupena z veřejné sbírky Místo pro přírodu. Vybrané peníze slouží k vykupování ohrožených lokalit. Český svaz ochránců přírody se přitom zavazuje, že o vykoupené místo bude vhodně pečovat, aby se zde udržel či vznikl prostor vzácnějším druhům rostlin i živočichů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist