https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unikatni-objev-v-usa-nasli-novy-druh-pavouka-pojmenovali-ho-jeskynni-lupic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unikátní objev: V USA našli nový druh pavouka. Pojmenovali ho "jeskynní lupič"

24.8.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Sameček Trogloraptora, foceno v laboratoři.
Sameček Trogloraptora, foceno v laboratoři.
Foto | Griswold CE, Audisio T, Ledford JM
Členové kalifornské akademie věd slaví: jejich badatelský tým z univerzity San Diego objevil dosud neznámý druh pavouka. Velmi nebezpečně a dravě vypadající exemplář s „klepítky“ si vědci přinesli z jeskyní na západním pobřeží USA. Přesná lokace nálezu zůstává kvůli ochraně druhu utajena. O objevu referuje článek uveřejněný na serveru ScienceDaily.
 

Objevitelé toužící po tom, aby nějaký živočich nesl jejich jméno, to dnes nemají snadné. Nalézt a pro vědu popsat neznámého živočicha je dnes komplikovanější než před sto lety. To, že se podaří objevit neznámý druh v relativně probádané skupině pavouků, a navíc v nepříliš exotické a probádané destinaci Severní Ameriky, je pak skutečně nebývalý úspěch.

Příbřežní oblasti mezi Kalifornií a Britskou Kolumbií jsou porostlé hustými lesy ale skrývají nejedno tajemství. Odhalení jeskynního pavouka, jež nyní nese latinské jméno Trogloraptor (volně přeloženo jako „jeskynní lupič“) je pak podle přítomných badatelů rovno senzaci, kterou by představovalo nalezení mytického Bigfoota, novosvětské obdoby himálajského Yettiho.

Trogloraptor položil i základ celé nové pavoučí čeledi, Trogloraptoridae, protože jeho vzhled ani vzdáleně neodpovídá tomu, co bychom od spořádaného pavouka čekali. Čtyřcentimetrové, světle oranžové tělo, je nápadné prodlouženými předsunutými kusadly, ne nepodobným ostrým štířím klepítkům. Článkované nohy dosahují délky osmi centimetrů, a dělají tak z tohoto obyvatele jeskyní na severoamerický průměr skutečného pavoučího obra.

Pozoruhodná kusadla Trogloraptora
Pozoruhodná kusadla Trogloraptora
Foto | Griswold CE, Audisio T, Ledford JM

Trogloraptor tráví většinu času v blízkosti své sítě, která není tak důsledná jako u již dříve popsaných pavoučích kolegů a má podobu spíše rudimentárních spojených vláken. Klepítkaté kousací ústrojí napovídá, že se bude jednat o vysoce specializovaného predátora, o jeho potravních zvycích však prozatím není dostatek záznamů.

První exemplář byl spatřen víceméně náhodně na jihozápadě Oregonu, poblíže jeskynního systému. Arachnologové ze San Diega patrně měli již nějaké indicie, neboť ihned vyslali do krasové oblasti „expedici“, která měla prvotní informaci o nezvyklém pavouku potvrdit či vyvrátit. Kromě několika jedinců v jeskyních se jim podařilo najít větší množství jedinců i v blízkém borovicovém lese. Podle zpráv vědců ale není dosud přesný areál výskytu jasný.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejně 14.8 2012 na severu ScienceDaily.com pod názvem „Spider Version of Bigfoot Emerges from Caves in the Pacific Northwest“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist