https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unikatni-recyklace-po-brazilsku-kolo-z-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unikátní recyklace po brazilsku: kolo z PET lahví

4.4.2012 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rám kola vyrobený ze starých PET lahví.
Rám kola vyrobený ze starých PET lahví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | muzzicycles
Juan Muzzi si v Brazílii založil výrobnu kol. Jeho cílem je nabídnout brazilským městům, která jsou přecpaná automobily, levné a snadno dostupné kolo. Jeho kolo tedy není vyrobeno z kosmických materiálů, ale ze starých PET lahví. Rám kola má vcelku moderní vzhled a vydrží pád ze střechy domu nebo přejetí autem. Muzzi tak svým kolem zabíjí dvě mouchy jednou ranou: nabízí odolné městské kolo a odbyt pro vyhozené PETky.
 

„Je to dopravní prostředek daný naší realitou, ve které žijeme. Je vyrobený z odpadu,“ říká Juan Muzzi v reportáži CNN. Se svým nápadem oslovil několik investorů, ale ti měli z jeho nápadu strach. Půjčil si proto peníze v bance a založil vlastní firmu.

Na výrobu kola se hodí nejen PET lahve od pití, ale i PET lahve třeba od šamponů. Plastové lahve se nadrtí, roztaví a hmota se vstříkne do plastové formy. Výlisek se osadí cyklokomponentami a může se jet. Nejlevnější model kola bez přehazovačky a obyčejnými V brzdami stojí 420 brazilských realů, což je asi 4200 Kč. Kolo váží od 11 do 16 kg, to podle aktuální recyklované směsi. Kolo je ale možné osadit i kotoučovými brzdami, odpruženou vidlicí a vybavit přehazovačkou.


reklama

 
Další informace |
Baví vás netradiční kola? Třeba z bambusu?

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist