https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brnenske-zoo-se-vylihla-kriticky-ohrozena-zelva-pavoukovita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V brněnské zoo se vylíhla kriticky ohrožená želva pavoukovitá

27.9.2017 13:10 | BRNO (ČTK)
V brněnské zoo se vylíhla kriticky ohrožená želva pavoukovitá.
V brněnské zoo se vylíhla kriticky ohrožená želva pavoukovitá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
V brněnské zoo se vylíhla kriticky ohrožená želva pavoukovitá. Zoo chová jeden ze tří poddruhů této želvy, jde o první odchov tohoto poddruhu v historii Unie českých a slovenských zoologických zahrad. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zahrady Gabriela Tomíčková. Návštěvníci malou želvu zatím neuvidí, je v zázemí.
 

Brněnská zoo chová severní poddruh želvy, který v současnosti nechová žádná zoo v Evropě. V brněnské zoo je od roku 2004 celkem šest samců, kteří byli zabaveni ve Vídni na letišti. Samičku má zoo od roku 2015. "Získání samice je velmi obtížné, například v roce 2015 nebyla v evropských zoo chovaná ani jediná samice tohoto poddruhu," uvedla mluvčí.

Zoo Brno proto navázala spolupráci se Severoamerickou asociací zoo a akvárií, kde běží pro tento druh chovný program, a jeho koordinátor přesun dospělé samice do brněnské zoo odsouhlasil.

"Minulý rok se želvy poprvé pářily a samice, která dosud neměla žádné mládě, snesla dvě vejce. Obě byla umístěna do inkubátoru. Inkubace vajec trvá půl roku. Jedno vejce vývoj nedokončilo, z druhého se v polovině července vylíhlo mládě," uvedl kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Šrámek.

Malá želvička už má vstřebaný žloutkový váček, přežila nejkritičtější období, samostatně žere a podle mluvčí se má k světu. V současné době je v zázemí a návštěvníci ji zatím neuvidí.

Želva pavoukovitá je podle Mezinárodního svazu ochrany přírody řazena mezi kriticky ohrožené druhy. Obývá relativně malý areál jihozápadního Madagaskaru, kde žije v suchých biotopech řídkých lesů a keřů. Je ohrožená úbytkem biotopu, protože lidé kácí stromy na dřevo. Kvůli své krásné kresbě na krunýři se stává obětí nelegálního obchodu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist