https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceskem-svycarsku-se-hromadi-odpady-ktere-jarni-voda-splachla-z-okolnich-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Českém Švýcarsku se hromadí odpady, které jarní voda spláchla z okolních obcí

10.3.2017 15:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jarní voda s sebou přináší odpadky z měst a obcí před národním parkem pravidelně. Většinu naplavených odpadků z řek v dalších týdnech a měsících odstraňují dobrovolníci.
Jarní voda s sebou přináší odpadky z měst a obcí před národním parkem pravidelně. Většinu naplavených odpadků z řek v dalších týdnech a měsících odstraňují dobrovolníci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Sojka / Národní park České Švýcarsko
Tání sněhu koncem zimy a jarní deštivé počasí jsou v Českém Švýcarsku důvodem vyšších průtoků vody ve zdejších potocích a řekách. "Voda s sebou unáší také značné množství především plastových odpadů, které se tak z obcí či měst před národním parkem dostávají do jeho nitra," říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko. Nejvíce jsou odpady zaneseny toky říček Křinice a Kamenice.
 

„V přírodně velmi cenných místech se každý rok znovu a znovu setkáváme se smutnými obrazy. Tato zátiší s odpadky jsou nejen neestetická, ale především pro zvířata také nebezpečná, neboť mohou plastové části pozřít nebo se do nich zachytit. A to nejen v národním parku, ale prakticky kdekoli, kam se odpadky dostanou,“ říká Pavel Benda.

Část odpadků národním parkem propluje a pokračuje dál Labem k Severnímu moři, zbývající část se zachytí na nejrůznějších místech zdejších říček. Správa každoročně vydá na likvidaci stovek kilogramů odpadků vylovených z řek řádově vyšší desetitisíce korun. Výdaje se v přijatelných mezích drží zejména proto, že se sběrem naplaveného odpadu často pomáhají dobrovolníci.

Ti se do pomoci zapojují jak v rámci jednorázových firemních nebo klubových akcí, tak i pravidelných sběrů, jako je tomu v případě iniciativy hráčů celosvětové hry Geocaching nazvané Cash In Trash Out. Právě „geocacheři“ se na první sběr odpadků do parku chystají již v příštím týdnu. "Správa národního parku všem dobrovolníkům děkuje jak za sběr odpadků v minulosti, tak i za všechny akce budoucí," říká Benda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist