https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-eu-se-vede-boj-o-smernici-o-energeticke-ucinnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V EU se vede boj o směrnici o energetické účinnosti

8.12.2011 01:27 | BRUSEL/PÍSEK (Ecomonitor)
Program renovací a energetických úspor ve veřejných budovách se v dlouhodobém měřítku vyplatí, jednotlivé členské státy však děsí aktuální investice.
Program renovací a energetických úspor ve veřejných budovách se v dlouhodobém měřítku vyplatí, jednotlivé členské státy však děsí aktuální investice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odvážné cíle Evropské unie v navrhované směrnici o energetických úsporách budov dostávají od členských zemí na frak. Podle serveru EurActiv například Velká Británie nebo Nizozemí tlačí na to, aby z chystané legislativy vypadly konkrétní závazky.
 

Jednou z původních myšlenek směrnice byl závazek týkající se renovací veřejných budov. Podle představ EU by se jich ročně mělo opravit na tři procenta. Z posledního návrhu směrnice však tento požadavek vypadl kvůli rozpočtovým omezením jednotlivých členských států.

Budovy přitom představují 40 % primární spotřeby energie EU a stojí za nimi 36 % emisí CO2. EU se v původním návrhu zaměřovala jen na budovy veřejné a netýkal by se budov s výměrou pod 250 m2, kam spadá například většina poštovních úřadů nebo sociálních bytů. Podle EurActivu je okolo 12 % bytového fondu v Evropě obecních. Členské státy tlačí na to, aby se požadavek vztahoval až na budovy od výměry 500 m2.

V původním záměru byl požadavek na energetické firmy, aby u svých koncových odběratelů provedly taková opatření, která povedou k ročním úsporám 1,5 % energie. Do dalších návrhů se pak dostala výjimka pro malé odběratele, jako jsou firmy zaměstnávající maximálně 50 lidí a ročním obratem 8 milionů eur.

„Je to velmi koordinovaný a dobře organizovaný pokus vyhnout se úsporám energií,“ komentuje průběh změn Brook Riley z organizace Friends of the Earth. „Revidovaný dokument je plný logických mezer a z původního záměru nezůstalo skoro nic.“

Program renovací a energetických úspor ve veřejných budovách se v dlouhodobém měřítku vyplatí, jednotlivé členské státy však děsí aktuální investice, které by si opatření vyžádala. Velká Británie zastává názor, že by směrnice vedla státy k investování do věcí, které nejsou vždy efektivní, co se týče vynaložených nákladů.

Podporu návrhu o 1,5 % energetických úspor nevyjádřilo ani Nizozemí. „Členské země by se měly samy rozhodnout, jak velkou míru energetických úspor připustí,“ zaznělo z Amsterodamu. Podle Rileyho a ostatních zastánců směrnice byl i původní návrh příliš měkký a po jeho vykuchání se stal bezzubým nástrojem.

Revidovaný dokument by měl být předložen ministrům EU dne 24. listopadu. Během polského předsednictví by měl být připraven pracovní návrh, který bude projednán v pracovních skupinách během prosince. Pak převezme předsednictví Dánsko. Podle serveru EurActive je podle Dánska důležité udržet směrnici tak, aby byly splněny cíle, které si EU klade pro rok 2050.

Pokud má EU ambice dodržet plán a snížit emisní mapu Evropy do roku 2050 a hodlá vyškrtnout toto opatření, bude muset „přitvrdit“ podmínky ostatních úsporných elementů.

Článek byl uveřejněn na serveru EurActiv 3. 11. 2011 pod názvem „Backstage battle over energy efficiency directive“.
reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist