https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-karlovarskem-kraji-pribudou-dve-nova-chranena-prirodni-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Karlovarském kraji přibudou dvě nová chráněná přírodní území

6.1.2018 01:05 | K. VARY (ČTK)
Vřes
Vřes
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
V Karlovarském kraji přibudou dvě nová chráněná přírodní území. Titul evropsky významné lokality ponese Jezerský vrch u Podštěl nedaleko Chyše na Karlovarsku a Tisovec u Kraslic na Sokolovsku. Důvodem ochrany je výskyt cenných druhů, řekl hejtmančin náměstek Martin Hurajčík.
 

"Máme povinnost zanést evropské předpisy do našeho práva a zajistit ochranu území, která je součástí soustavy Natura 2000. Obecně se v těchto územích vyskytují ty druhy, které jsou nejvíc ohrožené a je potřeba je nejvíce chránit - rostliny, živočichové," uvedl Hurajčík.

Důvodem pro ochranu Tisovce je výskyt podhorských a horských vřesovišť, kde současně neroste jalovec obecný. Zajímavostí na Jezerském vrchu jsou takzvané polopřirozené suché trávníky a křoviny na vápnitých podložích, kromě toho se tam vyskytuje i větší množství dalších vzácných druhů rostlin.

V Karlovarském kraji už tak bude více než 20 evropsky významných lokalit. Kromě jiných je to například Mechové údolí u Dolního Žandova na Chebsku, vrch Vladař u Žlutic na Karlovarsku nebo pískovna Erika na Sokolovsku.

Některým stupněm ochrany jsou ale v Karlovarském kraji chráněna i mnohá další území. Asi 610 kilometrů čtverečných z kraje zabírá Chráněná krajinná oblast Slavkovský les, jehož součástí jsou dvě národní přírodní rezervace, tři národní přírodní památky, deset přírodních rezervací a 12 přírodních památek. Další chráněná území jsou například v Krušných a Doupovských horách a jejich podhůří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist