https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-zrejme-zahnizdili-jerabi-popelavi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších zřejmě zahnízdili jeřábi popelaví

4.6.2015 14:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Je vysoká pravděpodobnost, že pár těchto nádherných ptáků, přezdívaných někdy také jako „ptáci štěstí“, v regionu zahnízdí, říká RAdek Drahný z Krkonošského národního parku.
Je vysoká pravděpodobnost, že pár těchto nádherných ptáků, přezdívaných někdy také jako „ptáci štěstí“, v regionu zahnízdí, říká RAdek Drahný z Krkonošského národního parku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radek Drahný / KRNAP
Senzaci mezi ornitologickou veřejností způsobili jeřábi popelaví, které je už několik týdnů možné pozorovat v podhůří Krkonoš. Je vysoká pravděpodobnost, že pár těchto nádherných ptáků, přezdívaných někdy také jako „ptáci štěstí“, v regionu zahnízdí, říká RAdek Drahný z Krkonošského národního parku.
 

V Krkonoších bylo možné jeřáby pozorovat pouze při jejich migraci. Hlavní průtah přes Krkonoše probíhá během dubna, aktuální pozorování z konce května už jsou nejspíše hnízdní. Ve vlastních Krkonoších dosud nebylo hnízdění jeřábů zjištěno, v bezprostředním podhůří však již běžně hnízdí kolem šesti párů, všechny na polské straně – u Jakuszyc, Podgórzynu a Bukówce. V Česku se podle Wikipedie jeřáb popelavý objevoval až do 80. let 20. století pouze jako řídce protahující druh, od roku 1981 je vzhledem k výskytu v hnízdní době možné usuzovat na hnízdění. To však bylo poprvé prokázáno až v roce 1989 u Doks, a v následujících letech i na jiných lokalitách Českolipska, které je hlavní hnízdní oblastí jeřábů u nás.

Jeřáb popelavý je velký druh ptáka z čeledi jeřábovitých. S délkou těla až 120 cm a rozpětím křídel až 220 cm je o něco větší než čáp. Jeho barva je šedá, s šedočernými letkami a černobílou hlavou. Charakteristickou pro něj je červená lysina na hlavě. Jeho hlasovým projevem je hlasité troubení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist