https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krusnych-horach-jsou-vlci-potvrdily-to-dalsi-zabery-fotopasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krušných horách jsou vlci. Potvrdily to další záběry fotopastí

28.6.2017 12:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Fotopasti přinesly další doklad o znovuosídlování česko-německého pohraničí vlkem obecným. Nejnovější záběry pocházejí z května. Informuje  o tom Hnutí DUHA.
Fotopasti přinesly další doklad o znovuosídlování česko-německého pohraničí vlkem obecným. Nejnovější záběry pocházejí z května. Informuje o tom Hnutí DUHA.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Fotopasti přinesly další doklad o znovuosídlování česko-německého pohraničí vlkem obecným. Nejnovější záběry pocházejí z května. Informuje o tom Hnutí DUHA.
 

Pohyb velkých šelem v Krušných horách monitoruje od loňského podzimu Hnutí DUHA Olomouc s dobrovolníky Vlčích hlídek a dalšími partnery v regionu. Informace o tamějším pohybu vlků se objevují od loňského léta. Nedaleko Abertam bylo tehdy nalezeno několik stržených ovcí. Věrohodné důkazy o výskytu šelmy přinesl zimní terénní monitoring. Dobrovolníci ekologické organizace nalezli stopní dráhy, vlčí trus a několik kořistí vlků. Další údaje zprostředkovaly fotopasti rozmístěné v terénu. Na našem území obývají vlci trvale území CHKO Kokořínsko-Máchův kraj, CHKO Broumovsko a Krušné hory. Sporadický výskyt jedinců je hlášen také z Beskyd, Šumavy a Jesenicka.

„Od ledna jsme v Krušných horách našli kolem patnácti vzorků trusu a poslali je na rozbory. Když jsem v květnu objevila dokonce videa vlka, byla jsem opravdu mile překvapená. Vyhlédl si místo, které si oblíbilo více zvířat, na jednom záběru ukázkově pózuje a větří na kameni, kde jsem zrovna stahovala snímky z fotopasti,“ Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách.

„Výskyt vlka coby přirozeného predátora spárkaté zvěře přispěje ke snížení jejích stavů. To může snížit škody způsobené zvěří na lesních porostech. Vše se ukáže v průběhu následujících několika let,“ říká lesní správce LS Horní Blatná Josef Zettl.

"Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak velké šelmy. Právě proto mohou chovatelé získat na zabezpečení stád dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Peníze lze využít třeba na elektrické ohradníky, doplnění pevných ohrad či na nákup a výcvik pasteveckých psů stád, získat mohou až 85 % způsobilých nákladů. Žádosti lze podávat až do poloviny září,“ říká Miloš Holub ze Správy CHKO Slavkovský les. Informace o dotacích se více dozvíte na webu http://www.opzp.cz/vyzvy/58-vyzva.

Návrat vlků do oblastí jejich původního výskytu může působit konflikty, protože lidé si na jejich přítomnost dávno odvykli. Hnutí DUHA Olomouc připravuje pro chovatele hospodářských zvířat besedy o zabezpečení stád proti útokům vlků a nabízí také bezplatné konzultace či přednášky pro laiky i odbornou veřejnost.

Cenné údaje o pohybu velkých šelem i dalších chráněných druhů živočichů získali dobrovolníci Vlčích hlídek během víkendových kurzů ochrany velkých šelem. Zájemci o kurzy se mohou přihlásit v příštích měsících na emailu vlci.hlidky@hnutiduha.cz. Absolvují v Krušných horách úvodní školení, na němž se naučí rozpoznávat pobytové znaky velkých šelem v terénu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist