https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mexiku-ziskavaji-olovo-z-pouzitych-autobaterii-z-usa-na-ekologii-ale-nehledi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mexiku získávají olovo z použitých autobaterií z USA, na ekologii ale nehledí

28.12.2011 01:04 | PRAHA/CIUDAD DE MEXICO (Ecomonitor)
V Mexiku se autobaterie rozebírají kladivem a bez jakékoliv kontroly nad celým procesem.
V Mexiku se autobaterie rozebírají kladivem a bez jakékoliv kontroly nad celým procesem.
Olovo se v poslední době stalo natolik žádanou surovinou, že ho některé mexické firmy začaly získávat z povětšinou nelegálně dovezených autobaterií ze Spojených států amerických. Podmínky pro zpracování baterií jsou ale předpotopní, informuje server VeoVerde.com.
 

Vzhledem k vysoké toxicitě zpracovávaného materiálu musí celý proces získávání olova probíhat v pečlivě kontrolovaném prostředí, aby nemohlo dojít k úniku škodlivin do prostředí. Severoamerické společnosti, které se věnují recyklaci autobaterií, přísné normy při získávání olova zpravidla dodržují. Jinak je tomu v Mexiku, kde se autobaterie rozebírají kladivem a bez jakékoliv kontroly nad celým procesem.

Jde o něco, co se děje dnes a denně: získávání a zpracování určitých materiálů je příliš drahé kvůli všem regulačním procesům, které je doprovázejí. Proto velké ekonomiky raději odesílají svůj odpad do zemí, kde je levnější pracovní síla. Cizí vzdálené území se tak stává skládkou ekonomických velmocí.

Kupříkladu Čína je jedním z oblíbených cílů elektroodpadu, který způsobuje obrovské znečištění. Nikdo už nevezme v potaz nemalá rizika, jimž se vystavují ti, co pracují s potenciálně toxickými materiály, k čemuž dochází i v Mexiku v případě olova.

Samotné Spojené státy americké vyprodukují více než 3 miliony tun elektroodpadu, jenž běžně obsahuje nebezpečné materiály jako rtuť, chrom, kadmium, olovo a PVC. Doprava a další prodej tohoto odpadu je vysoce výnosný, ale také nebezpečný. Nebezpečný pro ty, co s ním musejí dále pracovat, tedy především děti ze zemí s rozvíjející se ekonomikou.

Podle zprávy Loreny Rodriguezové „México: Extraen plomo de baterías desechadas por Estados Unidos“ zveřejněné na serveru VeoVerde.com dne 12. prosince 2012.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist