http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-podyji-po-padesati-letech-hnizdil-sokol-stehovavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

V Podyjí po padesáti letech hnízdil sokol stěhovavý

23.8.2017 01:30 | ZNOJMO (ČTK)
Poslední doložené hnízdění sokola v Podyjí se datuje do roku 1967, kdy jeden pár osídlil zříceninu Nového Hrádku. Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Mezi lidmi je známý pro svůj rychlý let a charakteristické elegantní zbarvení. / ilustrační foto
Poslední doložené hnízdění sokola v Podyjí se datuje do roku 1967, kdy jeden pár osídlil zříceninu Nového Hrádku. Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Mezi lidmi je známý pro svůj rychlý let a charakteristické elegantní zbarvení. / ilustrační foto
V Podyjí po padesáti letech hnízdil vzácný sokol stěhovavý, potvrdili na webu národního parku ornitologové. Pár sokolů si pro hnízdo a vyvedení mladých vybral skálu v Rakousku. Potenciál pro zahnízdění je ale i na české straně, řekla to včera ornitoložka Vlasta Škorpíková. Sokoli se na jaře zahnízdili v západní části Podyjí na dominantní skále v rakouském Národním parku Thayatal. Mladí vylétli z hnízda na konci června.
 

"Trochu nás mrzí, že si k hnízdění vybrali rakouskou stranu, ale výběr lokality na populaci sokolů v Podyjí nemá žádný vliv," uvedla Škorpíková. Ke skále nevede žádná turistická trasa a v blízkosti není ani žádné lidské sídlo. Česká strana je podle ornitoložky turisticky zatíženější a skály leží v blízkosti sídel. "Pro dva až tři hnízdící páry by ale místo v Podyjí bylo," uvedla.

Poslední doložené hnízdění sokola v Podyjí se datuje do roku 1967, kdy jeden pár osídlil zříceninu Nového Hrádku. "Po zhroucení celoevropské populace sokolů je zde až do devadesátých let dvacátého století ale nikdo neviděl," upozornil na webu národního parku zoolog Zdeněk Mačát.

Sokoli se na jihu Moravy uhnízdili i na jiných místech. Dva páry vyvedli mladé v Moravském krasu, jeden pár hnízdil podle ornitoložky i na skále u hranic s Vysočinou.

Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Mezi lidmi je známý pro svůj rychlý let a charakteristické elegantní zbarvení.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist