https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pondeli-probehne-v-praze-velka-zachrana-skebli-ricnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pondělí proběhne v Praze velká záchrana škeblí říčních

2.10.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za normálních okolností si škeble říční s pomalým poklesem hladiny poradí. Umí se totiž samy pohybovat tak, že rozevřou svou schránku a pomocí jakési nohy se odstrkují či zavrtávají do bahna. Snížení hladiny však proběhne tak rychle, že mu vodní mlži nemohou stačit.
Za normálních okolností si škeble říční s pomalým poklesem hladiny poradí. Umí se totiž samy pohybovat tak, že rozevřou svou schránku a pomocí jakési nohy se odstrkují či zavrtávají do bahna. Snížení hladiny však proběhne tak rychle, že mu vodní mlži nemohou stačit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Pražský Trojský jez se dočká opravy a kvůli pracím bude nutné snížit hladinu Vltavy. To je problém pro škeble říční, kterým hrozí vyschnutí. Český svaz ochránců přírody proto zve na velkou záchrannou akcí těchto mlžů.
 

Za normálních okolností si škeble říční s pomalým poklesem hladiny poradí. Umí se totiž samy pohybovat tak, že rozevřou svou schránku a pomocí jakési nohy se odstrkují či zavrtávají do bahna. Snížení hladiny však proběhne tak rychle, že mu vodní mlži nemohou stačit. Po pár dnech by jim na břehu hrozilo vyschnutí. Podobná záchranná akce v Praze proběhla už v roce 2009 a tehdy dobrovolníci ČSOP zachránili okolo deseti tisíc škeblí.

„Škeble říční je zajímavá tím, že slouží jako přírodní indikátor čistoty řeky,“ vysvětluje David Zítek z ČSOP, „z tohoto pohledu se o Vltavě dá říct, že to je čistá řeka.“ Škeble samy vodu filtrují a jsou zároveň potravou pro další živočichy.

Kdo může se záchranou škeblí pomoci? „Úplně každý. Je potřeba si vzít holiny a oblečení, které se může umazat od bahna,“ říká David Zítek za ČSOP s tím, že oblečení se od bahna určitě umaže. Je dobré si s sebou vzít i kýbl či jinou nádobu, ve které se dají škeble přenášet zpět do vody. A pokud někomu vadí přímý dotyk s bahnem, pak je dobré si vzít gumové rukavice. Pomoci mohou i děti, pokud na ně dohlédne někdo dospělý. „A je potřeba si vzít i svačinu,“ doplňuje instrukce Zítek.

Záchranná akce začne v pondělí 6. 10. v 9 hodin po celém břehu Vltavy od Štvanice po Trojský jez. Je možné přijít kdykoliv, organizátoři však uvítají, pokud se jim zájemci kvůli lepší koordinaci předem nahlásí na telefon 774 155 185.


reklama

 
Další informace |
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist