https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcelari-budou-moci-ziskat-v-nasledujicich-3-letech-232-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včelaři budou moci získat v následujících 3 letech 232 milionů

4.5.2016 14:20 | PRAHA (ČTK)
Podle ministerstva by mělo být v ČR ideálně 750 000 včelstev. V loňském roce jich stát evidoval 576 783
Podle ministerstva by mělo být v ČR ideálně 750 000 včelstev. V loňském roce jich stát evidoval 576 783
Foto | CarbonNYC / Flickr
Včelaři dostanou v dotacích v následujících třech letech 232 milionů korun, plánuje ministerstvo zemědělství. V uplynulých třech letech mohli získat 195 milionů, rozpočet programu tak vzroste o necelou pětinu. Polovina peněz bude z českého rozpočtu, zbytek z evropských peněz. Ministerstvo to uvádí v důvodové zprávě k novele vládního nařízení, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení.
 

V roce 2017 by měli včelaři získat 75 milionů korun, následně se budou částky postupně zvyšovat.

Včelařským programem se stát snaží například zvyšovat včelařské provozy s více než 20 včelstvy, zvlášť pak chce podporovat velké produkční včelaře. Ministerstvo by si také přálo, aby se o včelařství více zajímali mladí lidé. V ČR je podle materiálu přibližně 50 000 zájmových i profesionálních chovatelů včel. Profesionálních, kteří chovají nad 150 včelstev, bylo loni 107. Podle ministerstva by mělo být v ČR ideálně 750 000 včelstev. V loňském roce jich stát evidoval 576 783.

"České včelařství dokáže plně zásobit trh kvalitními včelími produkty. Roční spotřeba medu se dlouhodobě pohybuje 0,7 kg na obyvatele ČR," píše ministerstvo.

Podle něj je největším přínosem opylování zemědělských a planě rostoucích rostlin. "V klimaticky a plodinově srovnatelných zemích Evropské unie je hodnota opylování odhadována na 30 - 50 násobek hodnoty získaného medu," dodává resort v důvodové zprávě.

O programu bude ještě jednat vláda. Ministerstvo předpokládá, že novela začne platit od letošního srpna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Miloš Vondruška

4.5.2016 23:51
ČR je nejpřevčelařenější zemí ve vesmíru a včelstev je již nyní více, než krajina zvládne uživit. Statistiky hovoří jasně:
http://www.vcelynastrese.cz/statistika/
tedy dalším navyšováním stavů včely medonosné dojde jen k dalšímu masivnímu úbytku čmeláků a včel samotářek.
Pokud chce ministerstvo někoho podpořit, ať podpoří včely (a čmeláky) a ne včelaře. Jediná rozumná cesta je výsadba nektarodárných stromů a keřů podél cest a mezí, rozumné sečení luk (tedy ne před vykvetením), podpora biopásů atd. Bohužel na ministerstvu lobují včelaři a ne včely v tom je ten problém.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist