https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcelstva-v-cr-podlehaji-varooze-selhava-system-jeji-kontroly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včelstva v ČR podléhají varoóze. Selhává systém její kontroly

4.12.2014 14:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
PSNV se snaží také změnit současnou praxi ošetřování včelstev chemií, která je podle ní v kritických letech, jako například letos nefunkční a zbytečně zatěžuje včely a jejich produkty
PSNV se snaží také změnit současnou praxi ošetřování včelstev chemií, která je podle ní v kritických letech, jako například letos nefunkční a zbytečně zatěžuje včely a jejich produkty
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pracovní společnost nástavkových včelařů
Velké starosti dělá českým včelařům varoóza. Systém kontroly tohoto parazita používaný od 80. let dnes navíc selhává. Letošní rok je v některých oblastech podle Pracovní společnosti nástavkových včelařů kritický (PSNV) a včelaři čelí nebývalým úhynům včelstev.
 

Včelaři, kteří podcenili letní monitoring, přišli v některých oblastech o většinu svých včelstev, informuje PSNV. Ta už na jaře představila českým včelařům nový způsob sledování tohoto parazita na trubčím plodu. Dosud používané metody totiž nestačí. Koncepce léčení z 80. let minulého století podle PSNV neodpovídá současným požadavkům a novým odborným poznatkům.

„Zjistil jsem, že jako včelař, kterého jeho práce živí, nemůžu podle tradiční metodiky fungovat. Vzorky zimní měli jsem měl v pořádku, proto jsem problémy nečekal,“ popisuje problémy včelařů Tomáš Kelemen z Dolních Povelic.

PSNV se snaží také změnit současnou praxi ošetřování včelstev chemií, která je podle ní v kritických letech, jako například letos nefunkční a zatěžuje včely a jejich produkty zbytky zdraví škodlivých chemikálií. PSNV se nelíbí, že legislativa vymezuje využití alternativních způsobů léčení pouze pro registrované ekochovy a běžný včelař je často nucen ošetřovat včelstva zbytečně jedovatými látkami. PSNV chce proto legalizovat využití už odzkoušených způsobů ošetřování varroózy bližších přírodě a ponechat rozhodnutí, jak svá včelstva léčit, na včelaři.

Na pomoc v boji s varroózou vyvinula PSNV internetovou aplikaci pro sledování jejího rozšíření www.varroamonitoring.cz. Včelaři do něj v pravidelných intervalech zadávají vlastní data z terénu, aby včas varovali včelaře v okolí.

Pracovní společnost nástavkových včelařů sdružuje více než 600 včelařů. Funguje od roku 2000 a zabývá se vzděláváním propagací jednoduchých a udržitelných metod včelaření.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist