https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-finsku-zimuje-cap-necekany-host-ziskal-v-zemi-velkou-popularitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Finsku zimuje čáp. Nečekaný host získal v zemi velkou popularitu

29.12.2015 17:04 | HELSINKY (ČTK)
Výskyt čápů ve Finsku je ojedinělý. Občas se do země zatoulají, ale běžně tam nevyvádějí mladé. V záznamech zoologů je pouze jeden čapí pár, který si ve Finsku vybudoval trvalé letní hnízdo
Výskyt čápů ve Finsku je ojedinělý. Občas se do země zatoulají, ale běžně tam nevyvádějí mladé. V záznamech zoologů je pouze jeden čapí pár, který si ve Finsku vybudoval trvalé letní hnízdo
Foto | Nabok / Flickr.com
Nečekanou senzací se ve Finsku o vánočních svátcích stal bílý čáp, který se rozhodl přezimovat na jedné z usedlostí v centrální části země.
 

Výskyt čápů ve Finsku je velice ojedinělý, neboť severská země nepatří k letním hnízdištím těchto brodivých ptáků. Čápi, kteří se do Finska přece jen zatoulají, zde běžně nevyvádějí mladé. YLE také připomněla, že v záznamech zoologů je pouze jeden čapí pár, který si ve Finsku vybudoval trvalé letní hnízdo.

Čáp, který se zabydlel na farmě u města Pihtipudas, se podle všeho dostal do oblasti na podzim nedopatřením s hejnem labutí. Během vánoc se zvíře stalo mimořádně populární.

S příchodem mrazů se zdroje potravy pro čápa zmenšily, proto mu s krmením pomáhá sedlák Pentti Hytönen. "Naši farmu si tak oblíbil. Dáváme mu sledě, síhy, mleté maso a loňské losí maso z mrazáku. Párky a chleba ho nezajímají, nedáváme mu také nic se solí," řekl Hytönen. Zvíře spořádá denně tři kilogramy masa, proto farmářovi s péči o zvíře pomáhají milovníci ptáků z celé země, uvedla finská televize YLE.

Farmář připravil pro přezimování čápa stodolu, kam se ho snaží nalákat. "Je tam okolo deseti stupňů Celsia, což by pro něj bylo dobré. Zavřít ho tam nechceme, stále bude mít možnost volně se pohybovat," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist