https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nalezli-v-krvi-domacich-kocek-vysoke-hladiny-skodlivych-latek-muze-za-ne-prach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci nalezli v krvi domácích koček vysoké hladiny škodlivých látek. Může za ně prach

11.3.2017 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Výsledky studie vlivu prachu na zdraví koček mohou vypovídat i o zdraví dětí. Ty jsou vystaveny prachu v podobné míře jako kočky.
Výsledky studie vlivu prachu na zdraví koček mohou vypovídat i o zdraví dětí. Ty jsou vystaveny prachu v podobné míře jako kočky.
Vysoké hladiny škodlivých látek naměřené v krvi koček pocházejí z prachu, který se běžně vyskytuje v domácnostech. Vyplývá to ze studie Stockholmské univerzity. Vědci upozorňují, že stejné expozici jsou vystaveni i lidé, zejména pak malé děti, které se nerozpakují strčit si do pusy cokoliv. I chuchvalec prachu.
 

Stockholmští vědci zjišťovali, jak moc jsou domácí kočky vystaveny chemickým látkám, které se uvolňují z elektroniky a nábytku. Tyto látky se stávají součástí prachu a mohou negativně ovlivňovat naše zdraví. V předchozí studii vědci prokázali, že bromované zpomalovače hoření byly nalezeny ve vyšších koncentracích v krvi koček, u kterých se vyvinula hypertyreóza (hyperfunkce štítné žlázy).

V této studii se vědci zaměřili vliv prachu na zdraví koček. Vědci odebrali krev z domácích koček a sebrali vzorky prachu v dětském pokoji, ložnici a obývacím pokoji, tyto vzorky poté analyzovali.

Bromované zpomalovače hoření jsou skupinou organických sloučenin, které se používají jako přísada do hořlavých materiálů, kterými mohou být plasty a textilie. Mají za cíl omezit či zpomalit hoření a zlepšit požární bezpečnost. Užívají se v elektronice, elektronických zařízeních a podlahových krytinách. Jsou toxické, ve výrobcích přetrvávají a uvolňují se z nich. Z výrobků se uvolňují i mnoho let poté, co byly vyrobeny, a jsou součástí prachu. Některé bromované zpomalovače hoření mohou zasahovat do normálních funkcí endokrinního systému. Používání řady bromovaných zpomalovačů hoření bylo proto zakázáno.

"Díky vzorkům máme možnost nahlédnut do prostředí, ve kterém kočky žijí. Zkoumané kočky trávily většinu času v uzavřených prostorách. Kvalita vzduchu a prachu v domácnosti má na jejich zdraví určitě větší vliv než vnější prostředí," tvrdí Jana Weissová z katedry environmentálních věd a analytické chemie univerzity ve Stockholmu.

Výsledky jsou podle vědců zajímavé tím, že mohou vypovídat i o vlivu prachu na zdraví dětí. Malé děti totiž berou do úst vše, co mají v dosahu. Mají proto podobnou expozici chemikáliím v prachu jako kočky.

"Bromované zpomalovače hoření jsou známé tím, že zasahují do normálních funkcí endokrinního systému. Pokud malé děti spolknou tyto látky, je to zvláště závažné, protože expozice těmto látkám v průběhu vývoje může mít za důsledek například onemocnění štítné žlázy," dodává Jana Weissová.

Stránky výzkumného projektu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist