https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vyzyvaji-obamu-aby-kvuli-ochrane-vzacnych-velryb-nepovolil-pruzkum-ropnych-nalezist-pomoci-podmorskych-explozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vyzývají Obamu, aby kvůli ochraně vzácných velryb nepovolil průzkum ropných nalezišť pomocí podmořských explozí

19.4.2016 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Američtí vědci žádají jen jediné: zastavení seizmických průzkumů v oblasti, kde nyní přežívají ohrožené velryby černé, kterých je už nyní dohromady méně než 500 kusů.
Američtí vědci žádají jen jediné: zastavení seizmických průzkumů v oblasti, kde nyní přežívají ohrožené velryby černé, kterých je už nyní dohromady méně než 500 kusů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
Plánovaná seizmická měření podél východního pobřeží USA sice mohou Američanům hodně prozradit o podmořských nalezištích ropy a zemního plynu, ale současně také mohou rozvrátit poslední populaci velryb černých, jednoho z nejohroženějších druhů velryb. Proti realizaci měření v klíčových lokalitách při pobřeží od státu Delaware až po Floridu se staví odborná veřejnost. Mořští biologové zaslali prezidentu Obamovi otevřený dopis, požadující zastavení rušivých činností. Informuje o tom server Newwise.com.
 

„Seizmický průzkum určený k vyhledání podmořských nalezišť ropy a zemního plynu má podobu sonických explozí vzdušných bublin,“ popisuje Christopher Clark, vedoucí Bioakustického výzkumného programu z Cornell Lab (bližší popis metody je uveden ve videu na konci článku). „Ty se opakují každých 9 až 11 vteřin, po dobu několika týdnů nebo i měsíců. Ačkoliv nad hladinou slyšet nejdou, pod vodou jsou velmi hlasité. A takové narušení prostředí má na všechny živočichy pod hladinou naprosto devastující účinky.“

Exploze rozechvívají mořské dno a následná ozvěna otřesů umožňuje těžařům na hladině odhadnout potenciální vhodná podpovrchová naleziště. Kvůli zvýšení efektu jsou měřící zařízení zavěšena v sérii na vlečném laně, které za sebou táhne měřicí loď. Kaskáda explozí je tak téměř nepřetržitá. Jen v průběhu prvního roku seizmických měření by měřící lodě měly v daném úseku pobřeží (dlouhém cca 1600 kilometrů) proplouvat opakovaně tam a zpět a urazit dohromady vzdálenost 145 000 kilometrů. Nad hlavami ohrožených kytovců by se měl řetězec explozí ozvat přinejmenším devadesátkrát.

Doug Nowacek z Centra technologie ochrany moří Dukeovy univerzity tvrdí, že: „hluk generovaný průzkumem narušuje zásadním způsobem chování velryb, které mezi s sebou komunikují s pomocí zvuků. V explozích může zcela zaniknout komunikace mezi mládětem a matkou.“ Hluk a chronický stres může podle odborníků vést jen k opuštění příhodného území a k celkovému zhoršení situace velryb černých v Atlantiku.

Zmíněný otevřený dopis určený nejvyššímu představiteli Spojených států sestavilo 27 předních expertů na mořské savce, kteří svými jmény zaštiťují názor špičkových přírodovědných institucí. Mezi nimi nechybí Cornellova ornitologická laboratoř, Akvárium v New England, Dukeova Univerzita či Oceánografický institut Woods Hole. Žádají vlastně jen jediné: zastavení seizmických průzkumů v oblasti, kde nyní přežívají ohrožené velryby černé (Eubalaena glacialis), kterých je už nyní dohromady méně než 500 kusů. Seizmické průzkumy jsou podle vědců nepředloženým hazardem se šancemi na přežití ohrožených mořských savců.

Tragický rozměr celé situace umocňuje fakt, že minulý měsíc byla celá dotčená oblast „vyjmuta“ z registru míst povolených pro těžbu ropy a zemního plynu. Po dobu dalších pěti let se tu nesmí provádět žádné podmořské vrty ani budovat těžební plošiny, aby se populace ohrožených velryb mohla alespoň částečně stabilizovat. Do prohřátých vod mezi Delaware a Floridou se totiž stahují velryby černé v době rození mláďat a jejich počátečního odchovu. Jenže i když se tu nesmí těžit, pořád se zde mohou provádět zmíněné průzkumy podle původního plánu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist