https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zkoumali-co-se-deje-s-koreny-rostlin-pestovanymi-ve-stavu-bez-tize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zkoumali, co se děje s kořeny rostlin pěstovanými ve stavu beztíže

10.12.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rostliny na kosmické stanici rostly pomaleji než kontrolní vzorky na Zemi. Vliv gravitace na to, jak se kořeny klikatí či rostou šikmo, se ale nepotvrdil. Rosliny pěstované na orbitě jsou na snímku vpravo.
Rostliny na kosmické stanici rostly pomaleji než kontrolní vzorky na Zemi. Vliv gravitace na to, jak se kořeny klikatí či rostou šikmo, se ale nepotvrdil. Rosliny pěstované na orbitě jsou na snímku vpravo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Anna-Lisa Paul, Claire Amalfitano, Robert Ferl / University of Florida
To, jak rostou kořeny rostlin, má svá pravidla. Kořeny například v pravidelném rytmu mění směr růstu a hlínou se jakoby ‚klikatí‛. Jedním z obecně přijímaných vysvětlení tohoto jevu byla zemská gravitace. Jak ale ukázal unikátní experiment na Mezinárodní vesmírné stanici, kořeny rostlin se klikatí i ve stavu beztíže.
 

„Pro rostliny na Zemi je zemská gravitace důležitá a ovlivňuje směr, kterým rostou. Ukazuje se ale, že gravitace neovlivňuje to, jak rostou kořeny rostlin. Zdá se, že věc bude daleko složitější, než jsme si mysleli a je potřeba vzít v úvahu i jiné vlivy prostředí, ve kterém rostliny rostou,“ říká Anna-Lisa Paulová, která na výzkumu pracovala s Robertem Ferlem.

Vědci z University of Florida připravili speciální pěstební boxy, ve kterých byly zasazeny rostlinky huseníčka rolního. Boxy kromě toho, že rostlinkám zabezpečily podmínky k růstu, byly vybaveny i kamerami, které každých šest hodin pořídily snímky rostlin. Data se pak on-line přenášela zpět na Zemi, kde je vědci porovnali s výsledky kontrolních rostlinek. Jedním ze zjištění bylo, že na Zemi roste huseníček rychleji.

Pro kořeny rostlin je typické, že při růstu pravidelně mění směr a jakoby se klikatí. Pokud kořeny rostou u téměř vertikální překážky, pak podél ní rostou šikmo. Přestože dosud není přesně známo, proč se tak děje, obecně se soudilo, že to má nějakou spojitost se zemskou gravitací. Experiment v kosmu ukázal, že míra klikatění kořenů je sice o poznání menší než u rostlin rostoucích na Zemi, ale i bez zemské gravitace se kořeny klikatily.

Vědci na základě výsledků došli k závěru, že klikatění kořenů a šikmý růst jsou dva na sobě nezávislé jevy, které navíc nejsou způsobovány zemskou gravitací.

Vědci u rostlin v kosmu také zkoumali, jak jejich kořeny reagují na světlo. V běžném prostředí kořeny rostlin rostou směrem od světla (tzv. negativní fototropismus). Rostliny zkoumané v kosmu se chovaly stejně v tom smyslu, že jejich kořeny rostly směrem od světla. Lišily se v tom, že kořeny každého kultivaru huseníčka rostly podle vlastního unikátního vzorce. Článek o výzkumu vyšel na serveru BMC Plant Biology.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist