https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-britanie-nasadila-proti-jednorazovym-taskam-petipencovou-dan-a-zatim-slavi-uspechy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká Británie nasadila proti jednorázovým taškám pětipencovou daň - a zatím slaví úspěchy

11.8.2016 01:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dříve nebo později se některé plastové tašky dostanou do volného prostředí. A tam se jednak dlouho rozkládají, jednak škodí živočichům, kteří si je spletou se svou potravou.
Dříve nebo později se některé plastové tašky dostanou do volného prostředí. A tam se jednak dlouho rozkládají, jednak škodí živočichům, kteří si je spletou se svou potravou.
Loni v říjnu se Velká Británie rozhodla pro zavedení nové formy zpoplatnění nákupu jednorázových nákupních tašek a zavedla takzvanou pětipencovou daň. Zavádění opatření do praxe se neslo v duchu kritiky a skepticismu. Nyní na začátku srpna Ministerstvo pro životní prostředí, výživu a záležitosti venkova (DEFRA) uveřejnilo první vyhodnocení. Informuje o tom deník Guardian. Výsledky jsou zatím pozitivní: počty prodaných jednorázových tašek razantně klesly.
 

Na takzvanou pětipencovou daň přistoupila jako poslední v pořadí Anglie, už dříve ji s úspěchem otestovalo Skotsko, Severní Irsko a Wales. Prvotní kritika záměru se odvíjela především od toho, na koho se vlastně bude nařízení vztahovat a jak se takové opatření dotkne menších obchodníků v konkurenci velkých prodejních řetězců. Všechny obavy zdá se jsou zatím liché, a DEFRA referuje o celé pětipencové kampani jako o velké sérii pozitivních zpráv.

Prodej jednorázových nákupních tašek za posledních šest měsíců poklesl ve Velké Británii na 500 milionů kusů, zatímco loni jich bylo zakoupeno sedm miliard. Tento výrazný propad je bezezbytku přičítán zavedení pětipencové daně na jejich prodej, uvalené na obchodní řetězce, coby opatření vedoucí k omezení vzniku plastových odpadů. Stávající pozorovatelné snížení prodeje jednorázových nákupních tašek o 85 % se zatím jeví po všech stránkách jako úspěšný počin.

Na definitivní vyhodnocení „úspěšnosti“ si ovšem budeme muset počkat do konce roku. Teprve tehdy se ukáže, zdali se podaří snížit prodej o 6 miliard kusů, což je původní limita úspěšnosti záměru, kterou si DEFRA vytýčila. Dalším pozitivním zjištěním je i to, že se výrazného propadu v prodeji podařilo dosáhnout navzdory tomu, že se nařízení vztahuje ve své podstatě jen na velké obchodní řetězce, tedy podniky s více než 250 stálými zaměstnanci, a nikoliv na malé krámky a obchody středního formátu. Ti se mohou do kampaně dobrovolně zapojit, ale nikoliv podmínečně.

Přečtěte si článek Uhynulé velryby ze Severního moře byly přeplněné odpadky

Jakých „jednorázových nákupních tašek“ se zdanění vlastně týká? Pětipencový poplatek se nedotýká sáčků papírových a také plastových tašek pro specifické druhy zboží. Vyjmuty jsou tedy chladicí tašky na ryby, obaly na syrové maso, medikamenty, semena a květiny. I bez nich je ale změna vidět. Průměrný zákazník dosud za jeden rok použil na 140 jednorázových tašek, což převedeno na počet obyvatel představuje hromadu vážící asi 61 000 tun.

Na ilustračním snímku z Floridy je volavka velká, která právě ulovila rybu zamotanou do plastové tašky.
Na ilustračním snímku z Floridy je volavka velká, která právě ulovila rybu zamotanou do plastové tašky.

I další zpráva je pozitivní: schéma zdanění jednorázových tašek pětipencovým poplatkem je úspěšné také proto, že se mu nebrání ani sami prodejci. Naopak jej vítají. Jak podotýká Matt Davies, výkonný manažer britského řetězce Tesco: „Vládní opatření pro nás znamená, že každý týden ušetříme 30 milionů tašek. A to je pro všechny dobře.“

Sympatické je i to, že sesbírané pětipence je možné použít k financování nejrůznějších veřejně prospěšných aktivit. Zavedení daně tak spustilo lavinu charitativní činnosti. Jen zmíněné Tesco si mohlo dovolit zasponzorovat dvaceti miliony liber lokální projekty podpory životního prostředí. K dosavadnímu výsledku se vyjádřil i Andrew Pendleton z hnutí Přátel Země. „Propad v prodeji krásně demonstruje, jak se relativně malá změna našeho každodenního chování může projevit velkým přínosem. Méně plastů, nevyhnutelně končících ve vodních tocích, je pak výraznou podporou pro naši přírodu.“

Podle ministryně životního prostředí, Theresy Coffeyové, je pokles prodeje tašek báječná zpráva. „Odebrat 6 miliard jednorázových plastových tašek z oběhu je fantastickou novinou pro nás všechny. Znamená to, že naše budoucí generace se možná nebudou utápět v hromadách plastů, které by se po stovky let rozkládaly na skládkách. Ukázali jsme, že malá akce může přinést velké změny. Ale není čas usínat na vavřínech. Pořád je nutné dělat maximum pro snížení množství vznikajícího odpadu a jeho recyklaci.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist