https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velrybarska-komise-se-postavila-proti-korupci-a-podivnym-pravidlum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velrybářská komise se postavila proti korupci a „podivným“ pravidlům

5.8.2011 05:15 | NEW JERSEY/HODONÍN (Ecomonitor)
Na druhé straně existuje řada zemí, včetně České republiky, které – ač bez přístupu k moři – srdnatě hlasují proti lovu velryb. Tyto země jsou podezřívány, že je ke členství v komisi a k jejich postoji proti lovu velryb přivedl diplomatický tlak.
Na druhé straně existuje řada zemí, včetně České republiky, které – ač bez přístupu k moři – srdnatě hlasují proti lovu velryb. Tyto země jsou podezřívány, že je ke členství v komisi a k jejich postoji proti lovu velryb přivedl diplomatický tlak.
Utajování, nečistá hra, úplatky a korupce – přesně takové termíny padaly nejednou při hodnocení praktik delegátů jednotlivých zemí, kteří hlasují v Mezinárodní velrybářské komisi (International Whaling Commission, IWC). Těmto praktikám je ale konec, píše server Guardian.
 

Nová pravidla by měla zamezit tomu, aby delegáti přijížděli na zasedání komise s aktovkami plnými peněz nebo aby za malé státy platil členský poplatek jiný stát. Pro příště by se měly platby odehrávat na oficiální úrovni z vládních účtů, členství by si měla platit vždy konkrétní země sama za sebe, všechna rozhodnutí budou zveřejněna ne během let, ale týdnů, a pokud nějaká země při své argumentaci bude používat odkaz na vědecké práce, bude muset jít o recenzované studie. Změnu pravidel navrhla Velká Británie na výročním zasedání IWC v Jersey v půli července.

Podle britského ministra pro životní prostředí a rybářství Richarda Benyona by tyto kroky měly „navrátit IWC její důvěryhodnost“. Administrativní reformu podporuje víceméně i všech 89 stávajících členů komise. Navracení kreditu však zjevně nebude schopno ukončit patnáct let trvající spor, při němž se velrybářské země navzájem obviňovaly ze „skrytých a zákulisních“ praktik. Dlužno podotknout, že fér tu nehrál nikdo.

Ačkoliv Japonsko, hlavní velrybářská velmoc ve světových oceánech, důrazně popírá jakékoliv „kupování hlasů“, je to právě ono, které přesvědčilo vnitrozemské státy Mongolsko a Mali, aby získaly zájem na otevření moří lovu velryb. K nim je zapotřebí přidat řadu karibských zemiček a ostrovních států, které byly pozvány na uzavřená jednání do luxusních světových hotelů. Účet za pracovní dovolenou platili právě Japonci.

Na druhé straně existuje řada zemí, například Rakousko, Maďarsko, Lucembursko, Švýcarsko, Slovensko a Česká republika, které – ač bez přístupu k moři – srdnatě hlasují proti lovu velryb. Tyto země jsou podezřívány, že je ke členství v komisi a k jejich postoji proti lovu velryb přivedl diplomatický tlak.

Neziskové organizace změnu pravidel vesměs uvítaly, zklamány ale byly z toho, že se nebudou moci účastnit dalších zasedání komise.

Článek byl uveřejněn 14.7 2011 na serveru Guardian.co.uk pod názvem „Whaling body outlaws malpractice with anti-corruption reform“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist