https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-prodava-humus-z-nejvetsi-mestske-kompostarny-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň prodává humus z největší městské kompostárny v Evropě

5.3.2017 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kompostárna ve vídeňské čtvrti Lobau. Každý rok si Vídeňané si odtud odnesou na 40 000 pytlů substrátu.
Kompostárna ve vídeňské čtvrti Lobau. Každý rok si Vídeňané si odtud odnesou na 40 000 pytlů substrátu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Felicitas Matern / MA 48 / Zahraniční kancelář města Vídně
Část biologického odpadu z vídeňských popelnic se v městské kompostárně promění na zahradní substrát. Každý rok si Vídeňané ze sběrných dvorů odnesou na 40 000 pytlů substrátu. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.
 

Část tříděného biologického odpadu z 80 000 popelnic rozesetých po celé Vídni sváží popelářské vozy do největší evropské otevřené kompostárny. Ve čtvrti Lobau každoročně ze 100 000 tun bioodpadu z vídeňských domácností a zahrádek vznikne 40 000 až 45 000 tun kvalitního kompostu. Ten je po osmi až desetitýdenním kompostování připraven jako základ pro pěstební substrát.

O celý proces, tedy svoz odpadu, jeho zpracování a následnou výrobu substrátu se stará přímo vídeňský magistrát – konkrétně oddělení číslo 48 pro odpadové hospodářství. Při výrobě pracovníci kompostárny obohatí substrát o mulčovací kůru, dřevěné piliny a organická hnojiva. Výsledný produkt bez příměsi rašeliny, oceněný známkou jakosti ECN-QAS Evropské kompostárenské sítě rozvezou do sběrných dvorů po celé Vídni a do městského obchodu s použitým zbožím ve čtvrti Margareten.

Květinový substrát v osmnáctilitrovém pytli lze zakoupit za tři eura, čtyřicetilitrový pytel zahradní směsi za pět eur. Letošní sezónní prodej byl zahájen na přelomu února a března. Vídeňané ročně koupí kolem 40 000 pytlů. Vyšší poptávka je po větších baleních, těch si v roce 2016 obyvatelé odnesli na 34 000. Odpad z toho, co lidé v zemině vypěstují, navíc může opět skončit v popelnicích na bioodpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist