https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitezem-ekotopfilmu-se-stal-snimek-mikroporod-o-vyznamu-mikroorganismu-na-prirozeny-porod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítězem Ekotopfilmu se stal snímek o významu mikroorganismů na přirozený porod

21.10.2016 09:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve středu večer proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů prvního českého ročníku festivalu Ekotopfilm.
Ve středu večer proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů prvního českého ročníku festivalu Ekotopfilm.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekotopfilm
Ve středu večer proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů prvního českého ročníku festivalu Ekotopfilm. Mezinárodní odbornou porotu nejvíce ohromil britský snímek Mikroporod, který poukazuje na význam mikroorganismů při přirozeném narození dítěte, a už dnes slouží jako učební pomůcka pro porodní asistentky. Festival se chystá na několikaměsíční putování po velkých českých městech.
 

“Film musí mít formu a obsah. U dokumentárních snímků očekáváme navíc poselství. Tento dokument vidí jako ohrožený druh přímo člověka. Ukazuje diagnózu a současně i řešení, které může změnit naši budoucnost,” vysvětlila při předávání polská umělkyně a porotkyně Joanna Jedrusik. Cenu si osobně přiletěla převzít režisérka Toni Harman.

Ne všichni tvůrci se však mohli předávání zúčastnit osobně, jako třeba vítěz v kategorii Úspěšné příběhy: lidské aktivity a režisér rakouské road movie: Vaření z odpadu Georg Misch, který přes obrazovku na dálku vzkázal: „Make food, not waste - and of course Make love!“ („Tvořte jídlo, ne odpad - a samozřejmě se milujte!“) nebo tvůrci vítězného investigativně-publicistického snímku Akce Prirazlomnaya z Ruska.

Ruská tvorba zabodovala také v kategorii filmů pro děti a mládež snímkem sester Poliektových Můj děda byl třešňový strom, jenž ač kreslený, dokáže diváky během 13 minut i rozplakat. Přírodopisný snímek Yellowstone naopak publikum v mnoha momentech rozesmál, stejně jako sám německý filmař Oliver Goetzl v děkovné zdravici, kde si s diváky připil šampaňským alespoň virtuálně.

Íránský tvůrce oceněného krátkého filmu Kapitán Soleiman poděkoval bez přípitku, ale zato persky. V kategorii Věda a technologie zazářil další, tentokrát francouzský, drobnohledný snímek Lidské tělo: mikroskopické safari, který fascinující formou představuje život nejen na Zemi, ale hlavně na těle. Česká dokumentaristika se v letošním ročníku neumístila, ale můžeme pogratulovat alespoň slovenským sousedům k úspěšnému sedmnáctiminutovému příběhu o technologii: Klimatická změna.

„Průběh festivalu, účast a pozitivní ohlasy předčily všechna naše očekávání,“ ohodnotil posledních několik dní ředitel českého Ekotopfilmu František Štefan v závěrečném poděkování, „a to přesto, že nám do něj vstoupily nejen volby, ale třeba i návštěva Dalajlámy, což už je velká konkurence.“

Vyhlášením vítězných snímků v Praze festival nekončí. Festival v příštích měsících objede téměř 50 měst v republice, kde kromě projekce právě oceněných snímků nabídne také zajímavé přednášky nebo program dopoledního Junior festivalu.

Seznam oceněných dokumentárních filmů dle kategorií

GRAND PRIX - Mikroporod / Microbirth – TONI HARMAN (SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ)

A – Přírodopisné - Nature & Natural Science Yellowstone / Yellowstone – OLIVER GOETZL (NĚMECKO)

B – Science & Technology – Lidské tělo: mikroskopické safari / Life on us – PIERRE-FRANCOIS GAUDRY (FRANCIE)

C - Úspěšné příběhy: technologie / Success stories Klimatická chyba / Climatic Error – ŠTEFAN VAĽO (SK)

D – Úspěšné příběhy: lidská aktivita – Vaření z odpadu: tvoř jídlo, ne odpad / Wastecooking: make food, not waste - MISCH GEORG (RAKOUSKO)

E – Investigativní publicistika / Current Affairs– Akce Prirazlomnaya / The Platform - OLEG YASAKOV (RUSKO)

F – Děti a mládež – Children and youth – Můj děda byl třešňový strom / My Grandfather was a Cherry Tree – (OLGA POLIEKTOVA, TATIANA POLIEKTOVA) RUSKO

G – Krátké filmy / Short films – Kapitám Soleiman / Skipper Soleiman – SA’ADAT AKI SAEED POUR (ÍRÁN)


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist