https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlaky-v-poslednich-dnech-na-severu-norska-zabily-pres-sto-sobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlaky v posledních dnech na severu Norska zabily přes sto sobů

28.11.2017 10:07 | PRAHA (ČTK)
Varování o výskytu svého stáda, které majitel zaslal železniční společnosti, nikdy nedoputovala až ke strojvedoucím.
Varování o výskytu svého stáda, které majitel zaslal železniční společnosti, nikdy nedoputovala až ke strojvedoucím.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jon Erling Utsi / NRK
Více než stovka sobů zahynula během několika posledních dní na severu Norska při srážkách se třemi nákladními vlaky. Varování o výskytu svého stáda, které majitel zaslal železniční společnosti, nikdy nedoputovala až ke strojvedoucím, informovala dnes agentura DPA. Případ vyvolal v Norsku pobouření.
 

Kritické reakce norské veřejnosti na adresu správy železnic vyvolalo odvysílání reportáže rozhlasové stanice NRK, ve které redaktor popisoval "několik kilometrů dlouhou krvavou lázeň". V sobotu jediný vlak při průjezdu severem Norska zabil 65 sobů, dalších celkem 41 zvířat srazily vlaky ve středu a v pátek.

Majitel sobího stáda Ole Henrik Kappfjell rádiu NRK řekl, že několikrát kontaktoval železničního dopravce a dostalo se mu ujištění, že strojvedoucí budou o výskytu jeho zvířat v okolí trati informováni, a že vlaky budou proto jezdit pomaleji než obvykle.

Představitel drah Thor Braekkan ale rádiové stanici potvrdil, že se zpráva o migrujícím sobím stádu ke strojvůdcům nikdy nedostala. Na vině byla podle něj technická chyba ve výstražném systému. Majitele stáda chce železniční společnost odškodnit.

Soby Norové chovají více méně volně. V zimě ženou majitelé svá stáda do oblastí, kde mohou kopytníci najít snáze obživu. Stáda je ale těžké držet pohromadě, a jejich vlastníci proto běžně informují železniční společnosti o pohybu sobů.

Podle rádia NRK zahynulo v letech 2013 až 2016 kvůli srážce s vlaky na severu Norska přes 2000 sobů. Chovatelé dlouho volají po vztyčení plotu na nejnebezpečnějším úseku trati, podle rádia NRK se na plot ale dosud nenašly finanční prostředky. V Norsku žije odhadem asi 250.000 napůl domestikovaných sobů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist