https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobci-predstavi-jednotnou-nabijecku-pro-mobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobci představí jednotnou nabíječku pro mobily

8.2.2011 06:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Evropě se používá více než třicet různých druhů nabíječek na mobilní telefony
V Evropě se používá více než třicet různých druhů nabíječek na mobilní telefony
Foto | Mr. Ush / Flickr
Zástupci čtrnácti výrobců elektroniky dnes představí v Bruselu první univerzální nabíječku na mobilní telefon. Ta by měla nahradit množství nejrůznějších konektorů jediným – micro USB konektorem. Evropská komise si od jednotné nabíječky slibuje kromě většího pohodlí spotřebitelů i úsporu desítek tun elektroodpadu ročně.
 

Na evropském trhu se v současnosti prodává více než třicet různých druhů připojení nabíječek. Ty by měla nahradit univerzální mikro USB sběrnice. Ta je určená k propojení počítače s mobilním telefonem pro přenos dat. Dá se ale využít i pro nabíjení přes USB. Podle výrobců bude prý právě tento způsob nabíjení během několika let evropskému trhu dominovat. Podle serveru Euroactiv je aktuální podíl na trhu u těchto mobilních telefonů pouze čtvrtinový.

Podle Evropské komise je v Evropě v provozu na půl miliardy mobilních telefonů a ročně se jich prodá více než 180 milionů nových. Vzhledem k tomu, že k novému telefonu si lidé obvykle musí pořídit i novu nabíječku, vzniká podle informací Evropské komise každý rok 51 000 tun zbytečného odpadu. Proto se Evropská komise v roce 2009 dohodla s výrobci na tom, že pro mobilní telefony s možností přenosu dat prodávané v EU budou zavedeny jednotné nabíječky.

Jeden konektor vládne všem

Univerzální připojení k elektrické síti se zatím týká jen telefonů, prý proto, že jich je zdaleka nejvíc. Mezi dalšími přenosnými přístroji ale existují velké rozdíly. Notebooky mají mnohem větší baterie než kapesní přístroje, jako jsou přehrávače hudby nebo videa, takže požadavky na nabíječky se liší.

Nová společná nabíječka bude zaváděna postupně a průběh bude záviset na rychlosti, s jakou budou vyměňovány staré telefony. Do budoucna by tak mohlo být možné prodávat telefony také bez nabíječky. „V principu je to možné, ale závisí to na chování trhu a požadavcích zákazníků. Musíme to sledovat a uvidíme, jak se bude trh vyvíjet,“ říká Peter Harrison z firmy Nokia.

Také evropská spotřebitelská sdružení jsou spokojená, zákazníkům prý univerzální konektor přinese větší svobodu, protože budou moci používat mobil a nabíječku od různých výrobců.

Teď je to na průmyslu

Dobrovolná dohoda mezi Evropskou komisí a výrobci byla podepsána v létě roku 2009. Technické požadavky Evropské unie byly definovány až teď. Norma stanovená Evropským ústavem pro telekomunikační normy (ETSI) se týká elektromagnetických emisí a požadavků na bezpečnost a dále zajišťuje, aby společné nabíječky byly dostatečně imunní vůči vnějším zásahům. Norma stanovená Evropským výborem pro normalizaci v elektrotechnice (CEN - CENELEC) byla schválená 11. ledna letošního roku. Ta umožňuje, aby společná nabíječka byla kompatibilní s mobilními telefony s možností přenosu dat různých značek.

„Nyní je to na průmyslu, aby splnil svůj závazek prodávat mobilní telefony pro nové nabíjecí zařízení. Jednotná nabíječka zjednoduší život spotřebitelům, sníží množství odpadu a znamená plus i pro byznys,“ prohlásil v lednu Antonio Tajani, evropský komisařem pro průmysl a podnikání.

Memorandum v roce 2009 podepsalo čtrnáct společností: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (mobilní telefony ALCATEL), Texas Instruments a Atmel. Podle Evropské komise tyto značky pokrývají více než 90 % v Evropě prodaných mobilních telefonů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist