https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-svetlo-pro-prahu-jiz-verejnost-nesokuje-chce-podekovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava Světlo pro Prahu již veřejnost nešokuje, chce poděkovat

25.8.2010 06:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do Národního muzea se 11. května letošního roku vrátila výstava Světlo pro Prahu. Před deseti lety měla prostřednictvím exponátů mrtvých těl ptáků upozornit na umírající opeřence na nechráněných sloupech elektrického vedení. Tenkrát měla výstava otevřít oči veřejnosti a pomoci změnit zákon, letos jde o způsob poděkování. Situace se podle autorů výstavy zlepšuje, i když na zákonnou povinnost energetiků zabezpečit sloupy se čekalo osm let.
 

Výstava Světlo pro Prahu po 10 letech
Před deseti lety měla výstava Světlo pro Prahu šokovat.
Foto: Martin Singr/Ekolist.cz

Ještě v roce 2001 bylo v Česku na 750 000 nebezpečných sloupů elektrického vedení. V otevřené přírodě představovali jediné místo, kde mohli zejména dravci odpočívat či číhat na kořist. Ve chvíli, kdy dosedly na železnou konstrukci a dotkly se křídly drátů, docházelo k vážným úrazům či smrti. Ornitolog Pavel Křížek tehdy díky podpoře sochaře Miroslava Párala a malíře Jana Samce dokázal přichystat v Národním muzeu výstavu „Světlo pro Prahu“, kde veřejnosti připravili krutou pravdu – torza mrtvých těl ptáků, která již byla prolezlá brouky. Veřejnost byla šokována. Letošní výstava je jen slabým epilogem. Přesto má podle autorů i tato expozice připomenout člověku, co se kolem něj děje každý den a čeho si třeba ani nevšimne.

Výstavu tehdy provázela silná medializace, reportáž se objevila na obrazovce televize a expozici navštívilo 130 000 lidí. Miloš Kužvart, tehdejší ministr životního prostřední, slíbil výměnu všech sloupů do 10 let. „Technicky je to možné, ekonomicky přijatelné,“ řekl ve zmíněné reportáži. Po vyčíslení této akce ale vláda návrh ministra nepodpořila. Energetické společnosti tak zabezpečovaly sloupy nad rámec svých povinností. Až novela Energetického zákona v loňském roce nařídila výměnu všech nebezpečných sloupů do 15 let.

ČEZ Distribuce provozuje síť vedení vysokého napětí v délce přibližně 50 000 km, kde je zhruba 620 000 sloupů. Ročně se osadí doplňkovou ochranou proti úrazu ptactva cca 5 000 sloupů v ceně 8 000 Kč/sloup. Nyní je 5 % sloupů osazeno plastovými kryty a 4 % jsou již konstrukčně bezpečné bez nutnosti doplňkové ochrany, sdělil Ekolistu.cz mluvčí ČEZ Vladimír Kříž. Stále tedy zbývá ochránit zhruba 560 000 sloupů. Společnost v rámci rekonstrukcí a nových staveb předpokládá osazení asi 60 000 bezpečných konstrukcí, což představuje náklady ve výši 5 miliard Kč. Zbývajících 500 000 sloupů bude opatřeno doplňkovou ochranou, což je podle Kříže reálné splnit do 15 let. „Na zabezpečení vedení, a naplnění zákonného ustanovení tak bude muset distribuce v následujících 15 letech vynaložit částku zhruba 4 až 5 miliard Kč. Počítáno jen dodatečné ochrany, výměnu sloupů bychom stejně realizovali, takže by nebylo korektní tuto částku připočítávat. Konečná částka bude závislá na vývoji cen, který se dá v tak dlouhém období předpokládat směrem nahoru,“ odhaduje Kříž.

„Záležitost provedení technických opatření k ochraně ptactva je podle způsobu provedení a stálosti technických opatření na konzolách u společnosti E.ON Distribuce střízlivě kalkulována na náklad od 0,5 do 1,5 miliardy korun v cenách roku 2009. Jedná se o náklady pouze na výměnu, ostatní související náklady kalkulovány nejsou. Akce se v současné době rozbíhá a ani Ministerstvo životního prostředí a jím pověřené Agentury ochrany životního prostředí nemají jednotný názor na způsob řešení technických opatření,“ říká tiskový mluvčí společnosti E.ON, která je generálním partnerem výstavy, Vladimír Vácha. Jestli společnost dokáže sloupy zabezpečit do patnácti let, jak přikazuje zákon, však nechce říct: „O reálnosti nebo nereálnosti termínu 15 let můžeme hovořit asi po deseti letech, až se akce rozběhne a uvidíme jaké byly, jsou a budou podmínky pro realizaci. V této době připravujeme technická opatření a soustřeďujeme požadavky na montážní kapacity a finanční prostředky. U společnosti E.ON Distribuce, a.s. se jedná o více než 206.000 sloupů. V tuto chvíli máme nové konzole nainstalovány na více než 1 500 km vedení z celkové délky cca 65 000 km.“

V Praze budou dráty vysokého napětí vedeny pod zemí

Pražská energetika (PRE) řeší situaci ukládáním drátů vysokého napětí pod zem. „Po dohodě s pražským magistrátem je naším úkolem všechna venkovní vedení vysokého napětí 22kV postupně odstranit včetně stožárů - na ně tedy ochranu pro ptáky již neinstalujeme a vedení 22 kV postupně ukládáme do kabelů pod zem. Zbývá nám necelých sto km z více než 3 700 km vedení VN,“ řekl tiskový mluvčí PRE Petr Holubec. Podle něj se na stožáry vedení velmi vysokého napětí (220 kV a 110 kV) nemusí zábrany montovat, protože vzdálenost mezi stožáry i samotnými vodiči je tak velká, že nehrozí možnost úrazu ptáků.

Zahraniční turisté výstavě nerozumí

Letošní výstava, umístěná v Nové budově Národního muzea, je poděkováním ornitologa Pavla Křížka, jak muzeu, tak médiím, politikům a veřejnosti. „Výstava je zaměřená na ochranu ptáků na území Česka a střední Evropy, její součástí jsou různé hry, člověk si může vyzkoušet svůj odhad a znalosti, co o ptácích ví. U her se zastaví i dospělí, důchodci, je to pro jakoukoliv kategorii,“ říká mladá lektorka Barbora Landová a dodává, že průvodcem výstavy je plyšový Čáp bílý v životní velikosti, kterého si děti velmi oblíbily. „Návštěvníci se zde dozví informace o ptácích, které denně vídá. Není to klasická pasivní výstava, ale člověk se zde může aktivně zapojit a něco navíc se dozvědět i sám,“ dodává Landová.

Od zahájení výstavy se lektorka setkala se stovkami návštěvníků a tak může hodnotit, jak na vystavené exponáty reagují: „Pro zahraniční turisty je tato výstava hůře srozumitelná, přestože tu máme také informace v angličtině. Je složitější jim vysvětlit, o co tady jde. A buď to turisty zaujme a jsou překvapení tím, co se děje v jejich okolí a nebo si řeknou, co znamenají mrtvoly ptáků v Národním muzeu a jsou znechuceni. A čeští návštěvníci? Někteří jeví o výstavu zájem, s dětmi se zastaví u naučných her a baví je to. A jiní tudy jen projdou, ale je vidět, že je tento problém moc neoslovil.“

Výstavu "Světlo pro Prahu po 10 letech" můžete navštívit v Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1) až do 3. 10. 2010.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist