https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-zachranteocean-v-prazske-zoo-ukazuje-jak-moc-jsme-znecistili-oceany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava #ZachraňteOceán v pražské zoo ukazuje, jak moc jsme znečistili oceány

6.6.2017 16:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
V oceánu každý rok končí přibližně 8 milionů tun odpadu. Velmi rádi jíme ryby, ale mořské produkty si sami kontaminujeme odpadky v moři, připomíná OSN. / ilustrační foto
V oceánu každý rok končí přibližně 8 milionů tun odpadu. Velmi rádi jíme ryby, ale mořské produkty si sami kontaminujeme odpadky v moři, připomíná OSN. / ilustrační foto
5. června byla v pražské zoo zahájena výstava #ZachraňteOceán, která poukazuje na problémy znečištění a neudržitelné využívání moří a oceánu. Ve stejný den začala v newyorském sídle OSN i historicky první globální konference o oceánu, která představuje významnou příležitost přijmout zásadní opatření k odvrácení nevratného poškození oceánu a moří. Informoval o tom Michal Broža z Informačního centra OSN na vernisáži výstavy.
 

"Oceán je krví planety. Poskytuje nám jídlo a dává práci miliardám lidí. Zmírňuje změnu klimatu a je důležitou částí světové ekonomiky. Oceán je ale v kritickém stavu," říká velvyslankyně Švédska v České republice Viktoria Li. Švédsko je společně s Fidži iniciátorem globální Konference OSN o oceánu v New Yorku. "Nadměrný rybolov, odpadky a okyselování ohrožují oceán i lidskou společnost,“ říká Viktoria Li.

Mořský živočich proplouvající kolem plastikového sáčku.
Mořský živočich proplouvající kolem plastikového sáčku.
Podle OSN vyprodukoval svět v roce 2015 kolem 322 milionů tun plastů. V oceánu každý rok končí přibližně 8 milionů tun odpadu. Velmi rádi jíme ryby, ale mořské produkty si sami kontaminujeme odpadky v moři, připomíná OSN. Spotřeba ryb je navíc tak vysoká, že převyšuje jejich přirozený přírůstek.

Podle OSN je potřeba redukovat množství odpadu, které se z pevniny dostanou do moře. 80 % odpadu v oceánech pochází právě z pevniny. Například Hendersonův ostrov v jižním Pacifiku, který je jedním z nejodlehlejších míst, je pokryt 38 miliony kusy plastů o celkové váze přes 17 tun, tvrdí OSN.

Výstava, kterou připravilo Informační centrum OSN v České republice ve spolupráci se Zoo Praha a Velvyslanectvím Švédska v Praze, potrvá až do 30. června. “V zoo se zaměřujeme na ochranu suchozemských biotopů, ale naše planeta je jeden velký superorganismus. A tak nám nemůže být lhostejný ani osud oceánu,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Český odborník na oceány Josef Elster, vedoucí Centra polární ekologie Jihočeské univerzity, upozorňuje, že "Severní ledový oceán je nejmenší světový oceán pokrytý silnou vrstvou ledu. Přesto hraje nejdůležitější roli v ovlivňování klimatu na celé Zemi. Kvůli globálnímu oteplování je jeho stabilita narušena a dochází k radikálním změnám na všech úrovních mořského ekosystému.“

Výstava #ZachraňteOceán.
Výstava #ZachraňteOceán.
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz

Konference o oceánu se koná v sídle OSN v New Yorku a trvá až do 9. června. Předpokládá se, že státy OSN schválí tzv. Akční výzvu, stručné prohlášení, které udá směr k udržitelnější budoucnosti oceánu. “Závěry z konference v New Yorku nebudou jen návodem pro vlády států, ale měly by zvýšit povědomí o tom, co může udělat pro záchranu oceánu každý člověk. Většina znečištění se do oceánu dostává z pevniny. 80 % našich odpadních vod odtéká do oceánu bez úpravy. A mezi stamiliony plastových lahví, které v mořích plují, jsou i naše lahve,“ říká Michal Broža, vedoucí pražské kanceláře OSN.

Podle OSN zdravé oceány přímo přispívají k vymýcení chudoby, zajištění potravinové bezpečnosti, zdraví a čisté vody, energie z obnovitelných zdrojů, udržitelné obživy a důstojné práce, ekonomického růstu i regulaci klimatu. A podle veřejných deklarací si to většina států uvědomuje. 193 zemí světa přijalo v roce 2015 Cíle udržitelného rozvoje. Mnohé z nich s oceánem souvisí, avšak jeden specifický cíl je zaměřen konkrétně na jeho ochranu. Na konferenci o oceánu budou země diskutovat o tom, jak tohoto cíle dosáhnout.

Přečtěte si článek: 8. června se slaví Světový den oceánů, zapojte se do jejich ochrany

 

Odpady v moři.
Odpady v moři.

Body OSN, jak chránit a udržitelně využívat oceány, moře a mořské zdroje pro zajištění udržitelného rozvoje:


•Do roku 2025 předcházet a výrazně snižovat znečištění moří, zejména znečištění, které je způsobováno činností na pevnině, včetně odpadků a znečištění z živin.

• Do roku 2020 udržitelně spravovat a chránit mořské a pobřežní ekosystémy, aby se zabránilo výrazným negativním dopadům, mimo jiné posilováním jejich odolnosti a opatřeními na jejich obnovu s cílem zajistit zdravé a produktivní oceány.

• Minimalizovat a řešit dopady okyselování oceánů.

• Do roku 2020 dosáhnout účinné regulace rybolovu a skoncovat s nadměrným rybolovem, nezákonným, nehlášeným a neregulovaným rybolovem a nešetrnými metodami rybolovu, zavést vědecky podložené plány hospodaření s cílem obnovit populace ryb v co nejkratším možném čase přinejmenším na úroveň, která dokáže produkovat maximální udržitelný výnos podle biologických vlastností jednotlivých druhů.

• Do roku 2020 zakonzervovat alespoň 10 procent pobřežních a mořských oblastí.

• Do roku 2020 zakázat některé formy dotací na rybolov, které přispívají k nadměrnému rybolovu, odstranit dotace, které přispívají k nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu a upustit od zavádění obdobných nových dotací.

• Do roku 2030 zvýšit ekonomický přínos z udržitelného využívání mořských zdrojů, mimo jiné prostřednictvím řízeného rybolovu, akvakultury a cestovního ruchu pro malé ostrovní rozvojové a nejméně rozvinuté státy.

• Rozšířit vědecké poznání, rozvíjet výzkumné kapacity a transfer námořních technologií s ohledem na kritéria a pokyny Mezivládní oceánografické komise o transferu námořních technologií a s cílem zlepšit zdraví oceánů a zvýšit přínos biologické rozmanitosti moří na rozvoj rozvojových zemí.

• Zajistit malým rybářům přístup k mořským zdrojům a trhům.

• Posílit ochranu a udržitelné využívání oceánů a jejich zdrojů prostřednictvím mezinárodního práva, jak je zapsáno v Úmluvě o mořském právu, která stanovuje právní rámec pro zachování a udržitelné využívání oceánů a jejich zdrojů.

Více informací o Konferenci o oceánu: www.osn.cz


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist