https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzniku-aleji-podel-cest-by-pomohl-vyklad-zakona-a-vice-komunikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novým alejím u cest by pomohl jasný výklad zákona, peníze na péči a lepší komunikace

3.12.2014 14:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle odborníků je nutné najít řešení podle nového občanského zákoníku pro majetkoprávní problémy při obnovách alejí v bezpečné vzdálenosti od komunikací
Podle odborníků je nutné najít řešení podle nového občanského zákoníku pro majetkoprávní problémy při obnovách alejí v bezpečné vzdálenosti od komunikací
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chybějící peníze na kvalitní péči o nově vysázené stromy, nejasnosti okolo nového občanského zákona a často špatná komunikace mezi úřady i místními lidmi. To jsou hlavní důvody, které brání návratu stromořadí k našim silnicím. Na mezinárodní konferenci Návrat alejí ke komunikacím se na tom shodli silničáři, projektanti, úředníci i ochránci přírody.
 

„Z praxe víme, že i když se silničním správám podaří sehnat peníze na výsadbu nové aleje u silnice, není možné si například část peněz vyhradit na kvalitní péči o stromy v následujících letech,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová. Silniční správy obvykle nemají zdroje na to, aby se o stromy dobře staraly a zajistily jim bezpečný a dlouhý život. Potíže způsobuje také nejasný výklad nového občanského zákoníku o stromech a odpovědnosti za ně. „Než řešit často velmi emotivní reakce lidí, kteří vidí nenadálé kácení stromů, je lepší s místními obyvateli i úřady plánovanou obnovu zeleně předem a otevřeně projednat,“ dodává Marcela Klemensová.

Podle odborníků je nutné najít řešení podle nového občanského zákoníku pro majetkoprávní problémy při obnovách alejí v bezpečné vzdálenosti od komunikací. Je také potřeba vytvořit dotační programy nejen pro založení, ale i péči o nová stromořadí nebo výkup pozemků podél komunikací, a mluvit s místními obyvateli.

Konferenci pořádalo sdružení Arnika, které se zabývá ochranou alejí dlouhodobě. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech, kterou podpořilo zhruba 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika rovněž vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 155 tisíc stromů.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist