https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-arktidy-se-na-karluv-most-vydal-vzacny-racek-sedy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Arktidy se na Karlův most vydal vzácný racek šedý

2.2.2012 01:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Teprve podesáté od roku 1866 přiletěl do České republiky vzácný racek šedý
Teprve podesáté od roku 1866 přiletěl do České republiky vzácný racek šedý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeněk Souček
Normálně žije za polárním kruhem, letos ho můžete potkat v centru Prahy. Teprve podesáté od roku 1866 přiletěl do České republiky vzácný racek šedý. Vzácný host způsobil poprask mezi pozorovateli ptáků, kteří se do Prahy sjíždějí z celé republiky.
 

Racek šedý se se u nás objevil naposledy v roce 2002 a letošní pozorování je teprve desáté za posledních 150 let. Každoročně na počátku zimy přiletí do Prahy řada ptačích hostů, kteří zde stráví několik měsíců, než se v jejich hnízdištích na severu oteplí a budou se moct vrátit. Hvězdou zimní sezóny se stal exemplář racka šedého, který při svých toulkách zabloudil až na pražskou Vltavu.

Pták, který byl poprvé pozorován 24. ledna, vyvolal veliký zájem ornitologické veřejnosti. Od minulého týdne se racek těší velké popularitě, o víkendu se na něj přijeli podívat desítky ornitologů, někteří z nich až z Přerova nebo z Břeclavi.

„Racek šedý je severským druhem a jeho přítomnost v České republice je zcela výjimečná, těžištěm jeho hnízdního rozšíření je polární kruh,“ vysvětluje Petr Suvorov z Pražské ornitologie. Racek bývá občas spatřen na pobřeží Severního a Baltského moře. U nás se jedná teprve o desáté pozorování od roku 1866.

Dospělý pták se od ostatních druhů u nás zimujících velkých mořských racků pozná podle sněhově bílých konců letek, na kterých nejsou černé znaky. Pták, zimující na pražské Vltavě, není ještě plně dospělý.

V Praze se letos ukázaly i další vzácné druhy ptáků jako hvízdák eurasijský, polák kaholka anebo turpan hnědý.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist