https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-v-praze-funguje-nyni-jako-minijesle-pro-plcha-velkeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice v Praze funguje nyní jako minijesle pro plcha velkého

26.8.2016 10:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
V přírodě jsou mláďata několik týdnů po narození zcela závislá na matce, teď musí být připraven v pohotovosti lidský náhradník
V přírodě jsou mláďata několik týdnů po narození zcela závislá na matce, teď musí být připraven v pohotovosti lidský náhradník
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jen několik dní stará mláďata ohroženého plcha velkého zaměstnávají nyní ošetřovatele Záchranné stanice hl. m. Prahy. Od začátku srpna přijali hned 21 plších holátek. Za celé předchozí čtyři roky byli přitom v péči pražské stanice jen tři další plši.
 

Ošetřovatelé mají na starosti plší sedmerčata narozená v samotném centru hlavního města – na Petříně. Pražský vrch je zatím jedinou ověřenou lokalitou výskytu plcha velkého v Praze. Další plši pochází z okolí Prahy.

Péče o novou generaci malých hlodavců je podle Petry Fišerové z Lesů hl.m. Prahy nesmírně náročná. V přírodě jsou mláďata několik týdnů po narození zcela závislá na matce, teď musí být připraven v pohotovosti lidský náhradník. „Každé tři hodiny (a to i v noci) jim ošetřovatelé podávají speciální mléko a v mezičase naopak stimulují jejich vyměšovací systém, neboť malí plši si teprve osvojují potřebné vylučovací reflexy," popisuje péči o malé hlodavce.

Navzdory neveselému začátku mají mláďata velkou šanci na přežití a vypuštění do volné přírody
Navzdory neveselému začátku mají mláďata velkou šanci na přežití a vypuštění do volné přírody
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Navzdory tomu mají mláďata velkou šanci na přežití a vypuštění do volné přírody. „Ve stanici si ale budou muset počkat přinejmenším do jara příštího roku. Plši se totiž ukládají k dlouhému sedmiměsíčnímu zimnímu spánku už v září nebo v říjnu a do té doby by mláďata nestihla dostatečně vyrůst a zesílit, natož se seznámit s venkovním světem," dodává Petra Fišerová. Na jaře se ale všechny plší skupinky vrátí zpátky do míst, kde se narodily, a najdou si vlastní hnízda.

Plch velký v mnohém podobá veverce. Výborně šplhá, je mrštný, ohebný, dlouhý huňatý ocas mu pomáhá udržovat rovnováhu při skocích ze stromu na strom. Na jaře se živí výhonky a mladými listy a občas vybere i ptačí hnízdo nebo spolkne drobný hmyz. S blížícím se podzimem se jeho pozornost přesouvá k bobulím, ořechům, houbám a hlavně žaludům a bukvicím. Jen málokomu se ale podaří plcha v koruně stromů zahlédnout, plši jsou aktivní hlavně večer a v noci. Kromě plcha velkého žijí v Česku také plch lesní a zahradní i plšík lískový. Všichni patří mezi chráněné živočichy.

Přečtěte si také: Plch velký - tajemný obyvatel našich lesů


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist