https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-jaro-zaby-tahnou-krajinou-podivejte-se-kde-jim-hrozi-nebezpeci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná jaro: žáby táhnou krajinou. Podívejte se, kde jim hrozí nebezpečí

9.3.2012 15:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mnoho žab a čolků každý rok zahyne na silnicích během jarního tahu
Mnoho žab a čolků každý rok zahyne na silnicích během jarního tahu
Spolu s přicházejícím jarním počasím se na svou každoroční cestu vydávají i obojživelníci. Žáby a čolci se v následujících dnech začnou hromadně přesouvat k vodě, aby do ní nakladli vajíčka. Jejich cesta ale často skončí už na silnicích, pod koly aut. Aby se to stávalo co nejméně, nabízí Agentura ochrany a přírody (AOPK) mapu kritických míst žabích tahů.
 

Kritická místa si můžete prohlédnout na interaktivní mapě na internetové adrese: mapy.nature.cz. Není to ale úplně intuitivně jednoduché, v pravém menu si musíte zaškrtnout v sekci Druhová ochrana vrstvu Kritická místa pro tah obojživelníků.

V České republice žije 21 druhů obojživelníků. Z nich šest patří mezi kriticky ohrožené, dvanáct mezi silně ohrožené a jeden druh mezi ohrožené. Z krajiny mizí zejména kvůli intenzivnímu využívání, to znamená především vysoušení mokřin, používání hnojiv a pesticidů nebo stavění překážek, které obojživelníkům brání v nerušeném pohybu krajinou. Kvůli tomu mnoho žab a čolků každý rok zahyne na silnicích během jarního tahu na místa rozmnožování.

V mapě přírody České republiky, kterou AOPK veřejnosti nabízí, lidé najdou mnoho dalších informací. „V novém mapovém rozhraní si každý může jednoduše zjistit nejen kudy táhnou žáby, ale třeba také jaká chráněná území leží v oblasti, kam vyráží na dovolenou nebo jaké památné stromy rostou u jeho bydliště,“ vysvětluje Jan Zohorna z APOK.

Aplikace umožňuje tvorbu vlastních mapových úloh s libovolnou kombinací dostupných mapových služeb. Vytvořené úlohy si uživatel následně může uložit jako projekt a využít při další návštěvě. Mapa může sloužit i jako rychlý a operativní nástroj pro editaci vlastních dat se vztahem k ochraně přírody a krajiny, neboť disponuje funkcí pro tvorbu vlastních zákresů.


reklama

 
Další informace |
Více informací o MapoMatu najdete v zápatí vlastní aplikace pod odkazem „O aplikaci“.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist