https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupci-osmi-ministerstev-nasli-spolecnou-rec-v-pristupu-ke-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zástupci osmi ministerstev našli společnou řeč v přístupu ke krajině

6.10.2010 18:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Chceme společně definovat, jaké má být využívání krajiny." Tomáš Tesař a Petr Birklen z MŽP, Jana Čermáková z MŠMT a Zuzana Skřivanová z MZe
"Chceme společně definovat, jaké má být využívání krajiny." Tomáš Tesař a Petr Birklen z MŽP, Jana Čermáková z MŠMT a Zuzana Skřivanová z MZe
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
„Česká krajina v minulosti utrpěla velké rány a šrámy. Ale stále je to hodnotná a pestrá krajina,“ řekl Tomáš Tesař, tajemník ministra životního prostředí, a dodal: „Kdo zná například Porúří, ví, že jsme na tom ještě velmi dobře.“ Řekl to v souvislosti s dnešním setkáním zástupců osmi ministerstev, na kterém se dohadovalo, jak naplňovat Evropskou úmluvu o krajině.
 

Evropská úmluva o krajině vznikla přesně před deseti lety. Česká republika se k ní připojila v roce 2002. Z usnesení vlády z toho roku vyplývá, že naplňování úmluvy má na starosti šest ministerstev: ministerstvo zahraničních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, životního prostředí, zemědělství, kultury a pro místní rozvoj. Dnešního meziresortního setkání se zúčastnili i zástupci ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu.

A řečeno lapidárně, dohodli se, že se dohodnou a vyjdou si vstříc. Doposud bylo prý hlavní překážkou v naplňování úmluvy to, že se jednotlivá ministerstva držela jen své představy funkce krajiny. Některé zákony pak šly v tématu krajiny proti sobě. „První kroky v naplňování úmluvy byly spíš rozpačité, ale dnes se to opravdu posunulo. Padly bloky v komunikaci a nastartovala se spolupráce,“ říká Martin Tunka z ministerstva pro místní rozvoj. Toto hodnocení sdíleli i zástupci dalších ministerstev. Po dnešním setkání by měla vzniknout meziresortní skupina, která bude na naplňování úmluvy dále spolupracovat. 20. října bude ve Florencii představena zpráva o tom, jak Česká republika úmluvu naplňuje a jaké jsou její cíle a priority.

„Jde nám o ochranu hodnot, které v krajině jsou, o kulturní dědictví. A chceme společně definovat, jaké má být využívání krajiny a jaké jsou dopady našeho nakládání s krajinou,“ vysvětloval Petr Birklen z ministerstva životního prostředí.

„Země Rady Evropy uznávají kvalitu a rozmanitost evropských krajin a považují ji za společný zdroj. A i Česká republika odpovídá za mozaiku určitých typů krajin, které tvoří celek Evropy. Zodpovídáme za to, že zachováme rozmanitost naší krajiny,“ řekl Martin Tunka z ministerstva pro místní rozvoj.

„Doba, kdy jsme s krajinou schopni žít pouze v případě, že do ní napumpujeme peníze, je doba zvrácená. Vztah lidí k půdě a vědomí, že půdu a krajinu potřebujeme, se vytratili. Současná ekonomická krize svým způsobem krajině nahrává. Je to příležitost k tomu se zastavit a říct si, jak dál,“ pronesl Tomáš Tesař. Ekonomická krize prý umožní hledat efektivitu, i za cenu, že to nebude nejjednodušší řešení.


reklama

 
Martin Mach Ondřej
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist