https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-obvinuji-drobila-z-tunelovani-penez-na-ochranu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení obviňují Drobila z "tunelování" peněz na ochranu přírody

23.10.2010 13:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle zelených chce ministerstvo platit například protihlukové stěny z peněz určených na ochranu krajiny a přírody
Podle zelených chce ministerstvo platit například protihlukové stěny z peněz určených na ochranu krajiny a přírody
Strana zelených tvrdí, že ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) chce využít peníze určené v Operačním programu Životní prostředí na ochranu přírody a krajiny, včetně peněz na protipovodňová opatření, na výstavbu dálnic. „Liška lže,“ kontruje Pavel Drobil.
 

Podle zelených má jít až o 6 miliard korun. Ty by místo ochrany přírody a zlepšení stavů krajiny měly být například investovány do protihlukových stěn kolem dopravních staveb. Ty by jinak měl platit investor, tedy ministerstvo dopravy. Jenže to jsou prý právě ty úspory, kterými se pyšní ministr dopravy Vít Bárta (VV), tvrdí zelení.

"Z velké části jde o ořezání staveb například o protihlukové bariéry či ekodukty. Ty by tedy podle záměru Pavla Drobila hradil jeho resort z peněz určených na ochranu přírody. Tedy žádná úspora pro občany, jen otevření jiné kapsy pro stavební lobby," tvrdí Ondřej Liška (SZ).

"Pan předseda Strany zelených Liška opět lže. K žádnému omezení finančních prostředků na protipovodňová opatření nedošlo. Naopak, osobně jsem uložil vedení SFŽP, aby učinilo všechny kroky vedoucí ke zvýšení objemu finančních prostředků určených na protipovodňová opatření," reaguje v tiskovém prohlášení Drobil.

Podle Lišky by takové přesměrování vytvořilo unikátní tunel do peněz určených mimo jiné na protipovodňovou ochranu. Pokud by se záměr realizoval, došlo by prý k zásadnímu ohrožení projektů, jako jsou záchranné programy pro ohrožené živočichy, péče o ohrožené biotopy v chráněných oblastech (například mokřady a rašeliniště, květnaté horské louky nebo lesy), výsadby veřejné zeleně, protierozní a protipovodňová opatření v krajině či revitalizace v minulosti kanalizovaných vodních toků.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist