https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-greenpeace-obsadili-vez-elektrarny-chvaletice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice

3.10.2016 09:49 | CHVALETICE (ČTK)
Podle ředitele Luboše Pavlase nikdy slib ukončení provozu elektrárny v roce 2020 nepadl, zařízení může být v provozu, pokud splňuje všechny zákonné podmínky
Podle ředitele Luboše Pavlase nikdy slib ukončení provozu elektrárny v roce 2020 nepadl, zařízení může být v provozu, pokud splňuje všechny zákonné podmínky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chladicí věž elektrárny Chvaletice obsadilo dnes ráno 11 aktivistů ekologické organizace Greenpeace. Protestují tak proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny. ČTK o tom informoval mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Provoz protest Greenpeace neohrožuje, protože elektrárna momentálně elektřinu nevyrábí.
 

Před polednem rozvinuli aktivisté na komíně první část transparentu s nápisem Již brzy. Druhou část vyvěsí v úterý. "Jsou připraveni tam být i několik dní," řekl ČTK mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Policie se odpoledne snažila s aktivisty vyjednávat. Několik policistů za nimi vylezlo na chladicí věž, další mluvili se zástupci Greenpeace na zemi. "Odmítají slézt dolů, zůstanou tam. Sundávat je násilím by nemělo smysl, měli by mnohem větší divadlo a bylo by riziko, že by se jim něco mohlo stát," řekla ČTK mluvčí krajské policie Eva Maturová. S policisty podle ní aktivisté částečně spolupracovali, sdělili jim například své osobní údaje.

Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 v současnosti podstupují modernizaci, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Greenpeace chce apelovat na veřejnost a politiky, aby rekonstrukci odmítli. Kdyby se neuskutečnila, musela by elektrárna provoz v roce 2020 zastavit. Podle Greenpeace elektřinu z Chvaletic Česká republika nepotřebuje, neboť jí vyváží čtyřikrát více, než elektrárna vyrobí. Kritizuje také stavební povolení na modernizaci elektrárny, které bylo vydáno bez posouzení jeho vlivů na životní prostředí.

"Za současný stav může šlendrián či dokonce zlý úmysl krajských úředníků a naprostá lhostejnost a pasivita pana hejtmana a vedení kraje. Ten jako účastník všech správních řízení proti prodlužení provozu elektrárny nehnul ani prstem," uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Aktivisté se na dnešním mítinku ČSSD v Přelouči snažili přimět hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD), aby se jednoznačně vyjádřil k modernizaci elektrárny a zamýšlenému prodloužení provozu do roku 2030, ten to však odmítl. "Nechci se dostat do situace, že bude krajský úřad vyloučen z rozhodování, protože by mohl být vystaven námitkám ze systémové podjatosti kvůli vyjádření samosprávy," uvedl Netolický.

Provoz elektrárny dnešní protest Greenpeace neohrožuje. Dva bloky jsou odstaveny kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí. "Problém je, že v Čechách se nectí soukromé vlastnictví a kdejaký člověk si může vlézt ke komukoliv domů a dělat si tam, co chce," řekl ČTK generální ředitel Luboš Pavlas. Podle něj nikdy slib ukončení provozu elektrárny v roce 2020 nepadl, zařízení může být v provozu, pokud splňuje všechny zákonné podmínky. "Oni se vlamují do otevřených dveří," uvedl Pavlas. Elektrárna obnoví provoz dvou bloků odstavených po požáru nejpozději do konce října.

Podle starostky Chvaletic Blanky Zaklové dává elektrárna mnoha místním lidem práci, společnost do zařízení investuje, aby zlepšila životní prostředí, a obyvatelé proto proti její přítomnosti neprotestují. Akce Greenpeace jim naopak vadí.

Před elektrárnou na aktivisty čekaly stovky dělníků a zaměstnanců. Ve vypjaté diskusi se jim aktivisté snažili vysvětlit smysl své akce, avšak bez výsledku. Setkali se s pískotem, nesouhlasnými výkřiky, obviněním z populismu a podpory politických stran. "Kdo vás platí?" volali někteří přítomní. Asi po čtvrt hodině se shromáždění rozešlo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist