https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-urad-chtel-zamlcet-nalez-velryby-ktera-uhynula-u-deepwater-horizon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký úřad chtěl zamlčet nález velryby, která uhynula u Deepwater Horizon

29.10.2012 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mrtvého vorvaně v pokročilém stádiu rozkladu objevila posádka lodi Pisces 15. června 2010.
Mrtvého vorvaně v pokročilém stádiu rozkladu objevila posádka lodi Pisces 15. června 2010.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
Britská energetická společnost BP nedávno požádala americké soudy, aby stanovily konečnou sumu, kterou bude muset BP zaplatit jako vyrovnání za ekonomické škody způsobené únikem ropy z její plošiny v Mexickém zálivu. Společnost BP ale čelí také žalobě za škody na životním prostředí. Svou roli na výši konečné částky budou hrát i počty zvířat, které kvůli ropě v moři uhynula. Jak vyplývá z elektronické pošty Národního úřadu pro oceán a atmosféru, jeho úředníci se zřejmě snažili zamlčet informace o nálezech mrtvých mořských živočichů, píše server Guardian.
 

K tragédii na ropné plošině Deepwater Horizon došlo 22. dubna 2010. První mrtvolu velryby, konkrétně vorvaně obrovského, nalezla loď amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) 15. června. Tělo se už rozkládalo a z velké části jej již sežrali žraloci. Místo nálezu bylo 120 kilometrů od místa výbuchu ropné plošiny.

Úředníkům NOAA bylo zřejmě jasné, že společnost BP se u soudu bude snažit co nejvíce srazit konečný účet. A posádku lodi Pisces, která velrybu objevila, opakovaně instruovali, aby nezveřejňovali o nálezu mrtvé velryby žádné informace nebo fotografie. Námořníci měli jen pořídit vzorek tkáně mrtvé velryby.

Ke korespondenci mezi úředníky NOAA a její posádkou na moři se Guardian dostal díky ekologické organizaci Greenpeace. Ta si ji od NOAA vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Na zdechlině velryby, kterou objevila posádka lodi Pisces, si pochutnávali žraloci
Na zdechlině velryby, kterou objevila posádka lodi Pisces, si pochutnávali žraloci
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA

„Na výši konečného odškodnění, které bude BP platit, hraje roli každý ohrožený druh a každé mrtvé zvíře,“ říká Kert Davies z Greenpeace. Z korespondence, kterou jeho organizace získala, vyplývá, že americký úřad se snažil zamlčet informace o dopadech na mořské živočichy.

Námořníci NOAA v Mexickém zálivu našli mrtvých nebo ropou postižených velryb více. Jiná loď v ten samý den pozorovala pět velryb včetně jednoho mláděte, které byly pokryté vrstvou ropy. Podle e-mailů o nálezu bylo moře v okolí velryb plné lesklých ropných skvrn. O dalším osudu této skupinky se nic neví.

Podle pozorování dalších lodí NOAA se v blízkém okolí ropné plošiny nacházela celá řada mořských živočichů, včetně dalších 16 vorvaňů.

V jednom z e-mailů se kapitán lodi Pisces Jeremy Adams ptá svých nadřízených, zda smí své posádce dát svolení, aby svým blízkým na pevnině mohli říci, co viděli. Z mailu dále vyplývá, že NOAA zcenzurovala post na Facebooku o nálezu mrtvé velryby, což mělo vyvolat pobouřené reakce.

NOAA také zpětně upravila a zkrátila vlastní tiskovou zprávu o nálezu mrtvé velryby, a to v tom smyslu, že není jasné, z jakých důvodů uhynula.

O tom, že únik ropy z Deepwater Horizon nějak postihne velryby, není pochyb. Mexický záliv je domovem největší populace těchto obřích savců. Žije jich zde na 1200. Vědci však připouštějí, že znalosti o vlivu ropy na velryby jsou velmi chudé. A to i v oblasti Mexického zálivu, kde se ropa těží skoro na každém kroku.

„Víme, že ropná skvrna velryby může zabít. Ale víme jen velmi málo o tom, jak moc je pro ně ropa smrtící a co ji dělá smrtící,“ říká biolog Hal Whitehead, který se zkoumáním kytovců věnuje na Dalhousie University. Další vědci z oboru pak dodávají, že nevědí o žádné vědecké studii, která by dávala únik ropy do souvislosti se zjištěnými úmrtími velryb.

Ze vzorků velryby, kterou našla posádka lodi Pisces, se podle mluvčího NOAA nedala určit příčina úmrtí. „Tělo bylo v příliš pokročilém stádiu rozkladu,“ říká k tomu Scott Smullen, mluvčí NOAA.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist